Таксистот Душан,покрај тоа што ве вози, ви ја врши и работата по која сте тргнале

  • By klaster1
  • мај 15, 2021
  • 0
  • 322 Прегледи

Таксистот Душан Миленковски решава бројни проблеми на луѓето од неговиот регион секој ден. Купува и носи намирници од продавницата, знае каде да најде најевтин шеќер и кој е најдобриот занаетчија во градот.

Вкупно има околу 100 корисници кои му се јавуваат неколку пати неделно, а најчесто постарите бараат помош. Тој исто така одлучи да ја дизајнира апликацијата „Пријател за пет минути“.

– Се наоѓаме во селото Дубоко, близу Ужице. Дојдовме во домаќинството Петровиќ. Тетка Милина не покани да ја посетиме и да донесеме намирници – вели тој.

А, Милина Петровиќ има премногу работа на село, па затоа ретко доаѓа во град. Кога и треба нешто, таа се јавува кај Душан.

– Ми донесе сè. Само кога одам на лекар тогаш ме вози, инаку тој ми купува се што ми треба – ​​вели постарата госпоѓа.

Душан ја дизајнираше и лансираше апликацијата „Пријател пет минути“. Постојат три опции во него.

– Секоја брза, ефикасна услуга, за да не се расправате со вашиот партнер, за некој да не ве об винува, имате пет минути уште еден кој ќе го реши тој проблем.

– Или сте заборавиле на сопругот да мукажете да купи нешто за да подготвите ручек, притиснете го копчето „молам, не можам да одам таму, донесете ми на мојата адреса“.

Ги имаме оние луѓе што ќе бидат распоредени низ целиот град и кои ќе доаѓаат и излегуваат од вашиот живот во секој момент со цел да ви помогнат, гласи во апликацијата.

– Гледаме ги посетиме оние стари луѓе на кои можеме да им помогнеме. Има и такви кои не бараат помош, но ние застануваме, и прашуваме дали им треба нешто, како се тие и разговараме.

Претежно се среќни кога ќе не слушнат, или преку телефон да им се јавиме или да ги посетиме – рече тој.

Душан Миленковски работи веќе неколку месеци, а неговите услуги се бесплатни.