Таксистот Бранко со години вози, но една случка со пензионер го оставило без зборови

  • By klaster1
  • мај 24, 2021
  • 0
  • 8314 Прегледи

Осум години, како работи како таксист, Бранко Шаламиќ од Богатиќ ги дели со луѓе кои ги возат своите судбини, среќни и тажни моменти од нивните животи, слуша исповеди, поплаки, мудрост …

Безброј пати се нашол во невообичаени ситуации, кои, како што вели се справува на најразлични начини

– Иако ова е мала област, каде што многу луѓе се познаваат, вие сè уште не знаете сè за клиентот кој ве повикува на одредено место, така што постои ситуација што мислам дека не се случуваат два пати.

-Мислам на убави, пријатни и среќни моменти и сакам да ги заборавам грдите и не убави и да ги користам како поука за да не се повторат – вели Бранко.

Така Бранко неодамна бил повикан од пензионер да го пренесе со неговата сопруга до здраствениот дом во Богатиќ .

Трасата била кратка и сметката би изнесувала само неколку денари, но тој побарал да плати за услугата кога пензијата ќе „легне“.

-Стигнав пред нивната куќа, а дедото излезе со шише ра кија во рака. Еве, вели тој, нека биде залог што ќе го платам. Ја пофали својата ра кија и повтори дека ќе ме бара кога ќе ја добие пензијата.

-Би ги превезувал бесплатно, разбирам дека немаат пари, и тие често мораат да одат на лекари, старите и пензионерите, но тој инсистираше да ја земам ра кијата и јас ја прифатив .

-Кога ја доби пензијата, го плати возењето, но не сакаше да ја земе назад ра кијата. Тоа е твоја чест, ми рече – раскажува Бранко за соседните медиуми.

Од пред неколку години, тројца млади момчиња што ги возел до Белград, за да не платат за возењето, излегле од таксито кога застанал на семафор во градот.

Тогаш се разочарал поради не чесност , но се соочил со сите предизвици и можни работи кој можеле да му се случат во оваа професија.

Сепак, тој со насмевка се сеќава на раѓањето на една млада Ромка во таксито, на пат кон породилната болница во болницата Шабац.

– Возев бремена жена и нејзината мајка, а бебето повеќе не можеше да чека на пругата во Штитар, на половина пат до породилната болница, мајката роди женско бебе во таксито.

Кога стигнавме во болницата, тие платија и праведно се однесуваа кон мене. Кој знае дали некогаш ќе се повтори, и овој случај и овој убав момент, што беше неколку десетици пати повеќе од цената на возењето – вели Бранко.