Стојан после 30 години ја напушти полицијата за да пасе овци

  • By klaster1
  • април 30, 2021
  • 0
  • 779 Прегледи

По 30 години работа во полиција, жителот на Ивањица, Стојан Перишиќ започна со земјоделство и сточарство на имотот во Будожелја.

Земјата, овците, кравите и малините, како што вели, му ги оставила баба му и тоа е само една од причините да го замени градот со село.

Најмногу ужива во своите секојдневни обврски на имотот и иако е во седмата деценија, не му е тешко да работи од зори до мрак.

– Цел ден не минува човек, освен возила што минуваат. Навистина лошо за нашата земја. Некои луѓе доаѓаат да берат малини и да бегаат во градот – вели Стојан.

Според него, сметката од земјоделството е на многу ниско ниво.

– Слаба печалка. Не е многу исплатливо. Инвестирано е повеќе отколку што вреди – вели Стојан.

– Младите мислат дека можат да заработат пари веднаш, но не можат, треба да работите полека, ќе го цените она што полека го стекнавте преку пот, сè што дојде брзо, брзо исчезнува, не мора секој факултет да значи и сигурна работа.

-Сега немате ниту водоводџија, ниту електричар без стари луѓе. Секој занает е златен – вели Стојан.