Стефан бил без автомобил и пари кога на неговиот син најмногу му требало, му помогнала една жена, а тој сега помага на сите

  • By klaster1
  • јуни 19, 2021
  • 0
  • 1522 Прегледи

Пред неколку дена, еден млад човек од Јагодина, Стеван Савиќ (25), објави необична понуда на социјалните мрежи – тој обезбедува услуги за превоз до болницата или брза помош на сите оние кои не се во можност да плаќаат за превоз или такси услуга.

Идејата за оваа хуманитарна помош на своите сограѓани ја добил од претходното лично искуство, пишува „Прва.рс“.

– Јас и сопругата сме млад брачен пар и имаме две деца. Помалиот син, кога беше мал, проголтал метална паричка од пет динари, па морал итно да оди во болница за да ја извадат.

– Тогаш имав околу 150 динари со себе, не знаев што ќе правам. Ја прашав првата сосетка, жена што ја видов буквално двапати на влезот, затоа што во тоа време штотуку се вселивме во таа зграда, да не однесе во болницата.

– Таа нè однесе и јас сакав да и ги дадам тие 150 динари, но таа не сакаше да ги земе, на крајот ги оставив на седиштето – вели Савиќ.

Тој додава дека тоа бил пресуден моментот кога решил да им помогне на сите што ќе бидат во слична ситуација, веднаш штом има свој автомобил. Така ја објави својата понуда и на Фејсбук.

– Го оставив огласот во групата „Јагодинка“ и имаше повици од граѓани. Претежно се појавуваат луѓе со многу ниски примања – вели Стеван.

Неговите сограѓани се благодарни за неговата несебична помош, така што тој гест го приближи до неговото семејство. Меѓу нив е и една жена од блиското село, на која итно и требало превоз до болницата.

– Ми се јави, беше околу 12-1. Нејзиното дете имаше висока температура, таа не можеше да ја симне неговата температура. Автобусите не одеа, а таа имаше само 500 динари со себе, следниот ден нејзината плата требало да легне на сметка.

– Таа ми се јави и ми рече: “Извини, навистина е глупаво од мене. Ако не е проблем, може ли да не однесеш на лекар?” Ги однесов и чекав час и половина.

– Со детето беше сè е во ред, па ги донесов дома. Таа рече дека кога ќе имам време, да ги донесам моите деца да играат заедно – изјави тој за „Прва“.

Тоа го прави среќен Стеван што може да им помага на другите.

– Сакам да возам и тоа ме прави среќен, ако можам да помогнам – уште подобро. Мислам дека сите треба да се насочиме на тоа како да помогнеме во овие тешки моменти на некој начин.

– Едноставно, човек се чувствува подобро кога ќе направи нешто убаво за некого, тоа го исполнува- вели младиот човек.

Сограѓаните од срце го поддржуваат гестот на Савиќ, нудат да платат за неговото гориво или да го сервисираат неговиот автомобил. Често се случува тие да го нудат и нивното возило.