Со работа за 15 дена се заработува за одмор на море, но нема кој да работи

  • By klaster1
  • јуни 20, 2021
  • 0
  • 16226 Прегледи

Одгледувачите на малини велат дека платите се високи и кога плаќате за килограм, можете да заработите 10.000 динари на ден. Од друга страна, берачите на малини велат дека тоа е „бизнис со ро бови“.

Јелена Миловановиќ од Ужице последните неколку години одгледуваше малини со своето семејство. Отпрвин работеле сами, но кога бизнисот се проширил, им беа потребни сезонски работници.

– Како тричлено семејство успеавме и најдовме помош, но кога бизнисот се прошири, ни требаа сезонски работници. Ние нудиме вообичаени услови, платите се генерално високи, од 80 до 100 динари за килограм.

-Просекот е околу 50 килограми на ден, а некои достигнуваат и 100 килограми на ден. Ако се понуди храна, цената за килограм е нешто пониска – вели Јелена Миловановиќ.

Се помалку сезонски работници има во Србија, иако оваа работа се повеќе се плаќа. Работниците се жалат на лошите услови за работа, додека шефовите тврдат дека се подготвени да обезбедат скоро се што е потребно, но – нема кој да работи.

И покрај добрата заработка, сезонските работници стануваат се поретки, потврдува таа.

– Увидовме дека е многу тешко да се најде доволен број на сезонски работници од различни причини. Многу берачи започнале сопствен бизнис со малини, така што тие повеќе не работат за другите.

Некои имаат свои причини, бидејќи берењето малини не е лесна работа. Верувам дека механизацијата ќе помогнеше наместо на рака, но којзнае кога употребата на машини ќе биде широко распространета во нашата земја – вели Јелена Миловановиќ.

Меѓу оние кои аплицираат за работа, има многу средношколци кои доаѓаат да берат малини 15-20 дена со цел да заработат пари за одмор.

– Има и наставници , кои се слободни во текот на летото. Според досегашното искуство, нема правила кој е подобар работник, некој помлад или постар.

Често се случува постарите луѓе да работат понапорно и да се посветат повеќе. Помладите понекогаш сакаат брзо да забрзаат, да престигнат и да заработат пари, но брзо гледаат дека не е така и дека правилно не работат – објаснува Јелена Миловановиќ.

Невена, која има искуство во овој бизнис, вели дека овој бизнис има свои предности и недостатоци.

– Јас берев малини еден месец во околината на Ужице и ја надминав нормата. Некои плаќаат за килограм, додека други имаат фиксни дневници.

– За оној што е искусен, првата варијанта е подобра, додека за помалку искусните берачи, подобро е да имаат фиксен приход.

– Сепак, без оглед на приходот, тој не е доволен за живот, може да биде само некои дополнителни приходи. Со некои, добивате два оброка кога сте таму цел ден, но претежно е еден – објаснува Невена.

Како што објасни тој, не е лесно да се собират малини во летните горештини. Само по 18-19 часа „може да дишете“, вели Невена.

– За време на работата, рацете се гребеат, а малините се особено проблем овде, бидејќи ги обојуваат рацете и ноктите.

-Многумина не дозволуваат да носите ракавици, затоа што тогаш немате чувство во прстите кога чепкате. Мора да видите дека се зрели, да ја потцртате вашата рака, да погледнете меѓу лисјата за секое овошно дрво- вели Невена.