Славица од Кратово: Од дома не сум излегла 3 години, сакам да се дружам и пијам кафе со пријателите

  • By admin
  • мај 17, 2021
  • 0
  • 5129 Прегледи

Славица Петковска која е на 32 години попозната кај кратовчани како Цаци е лице со церебрална пар ализа, уште како мала останала во ин валдиска количка.

Но за разлика од пред неколку години и покрај помошта од мајка движењето и е сведено на минимум. Од дома не излегла веќе 3 години.

-Многу напор давам и многу ми е тешко по степениците, сега сум и повозрасна и навистина неможам, би сакала да шетам барем до улицата.

Секојдневно сум во куќата и дворот, животот би ми бил полесен доколку имам лифт.

Ќе ми се намали ма ката со степениците и тоа многу. Би можела да отидам до градот, да се дружам, да пијам кафе со пријателите, и би се чуствувала по среќно.

И нејзината мајка вели дека и е од голема потреба лифт, со кој би се олеснил животот на нејзе.

-Јас сум тука секогаш за неа и помоагам, но пополека и јас веќе не сум во најдобрите години, навистина е тешко, со лифтот мислам дека животот на Славица ќе биде полесен, вели мајката на Цаци.

Ова семејство се надева дека нивните молби ќе допрат до институциите и хуманите граѓани. За изградба на лифтот им се потребни 5.500 евра, пари кој што тие ги немаат, бидејќи живеат од средствата за туѓа нега.

– Голема желба ми е лифтот, би ми го променил многу животот, заклува Цаци.