Сите зборуваат за случајот на Тања: Докторите ја прежалиле, но таа го докажала спротивното

  • By klaster1
  • јуни 24, 2021
  • 0
  • 2790 Прегледи

Тања Лисанин од Ивањица е медицински феномен. Иако болн ичката документација и лекарите предвиделе дека таа нема да ја преживее опера цијата, таа не само што останал жива и во инвалидска количка, туку и застанала на нозе!

Сè започнала кога таа наполнила 18 години. Постојана бол ка, изгубена способност за подигнување на рацете, губење на осет во прстите и на крајот вкочанетост од градите надолу.

“На почетокот, сè беше безопасно. Мислев дека спијам лошо, дека сум вкочанета, никој не го сфаќаше тоа сериозно. И таа вечер кога ги изгубив подвижноста, тогаш чичко ми ме зеде во раце и ме однесе во болницата во Чачак.

Ја започнува својата животна приказна Тања. Во болницата во Чачак ги посетила сите можни оделенија, но немале се што е потребно за да ја утврдат нејзината дијагноза.

„Кога пристигна магнетната резонанца, лекарот и рече на мајка ми дека се сомнева дека 80 проценти се инфе кции, а 20 проценти дека е ра к, но дека тој не знае додека не ме отвори и дека најверојатно нема да преживеам операција “, продолжува храбрата девојка.

Се испоставило дека лекарот е во право и дека стафи лококиот, кој сите го имаме во наши раце, почнал да стети и да притиска на ‘рбетниот мозок.

Извесно време поминала во инвалидска количка и немало индиции дека ќе оди повторно. Покрај нејзината јасна волја и зацртаната слика на себеси во потпетици и на сопствени нозе.

“Можеш да ми ги земеш и двете нозе, да ги ампутираш, знам што сакам да кажам. И јас си реков секој ден дека не е готово додека не победам. Мислам дека се случи чудо. Подарен ми е нов живот!” заклучува Тања.

Иако не може да клекне, да трча или да скока, таа не се чувствува ограничено затоа што има пријатели, обврски на факултетот и план да започне акција за собирање средства со цел да си го олесни секојдневието.