Се повеќе снааи доаѓаат од големите градови во малот село и раѓаат и по пет деца

  • By klaster1
  • мај 27, 2021
  • 0
  • 884 Прегледи

Осоница е едно од поурбаните села во општината Ивањица, а сепак она што ја прави единствена во регионот е бројот на деца, од кои има повеќе од сто.

Навистина раритет ако се знае трендот во последните години особено овде на овие простори, каде што многумина млади се одлучуваат на помалку деца.

Впрочем и стапуваат во брак во по доцните години, не скаат да се врзуваат толку млади со обврски.

Во семејството Јовичевиќ има пет деца, а главен на овој дом, стариот Велимир, вели дека државата треба да им дава национална пензија на жените кои имаат повеќе деца.

Тој вели дека жените кои имаат повеќе деца „не можат да стигнат на работа затоа што мора да ги однесе во градинка, да ги врати, да подготвува ручек и слично …“

Едноставно обврските на тие жени се големи и треба да бидат насочени само кон чување на тие деца, кој се неописиво богатство.

Ова село е многу развиено, луѓето се вредни и подготвени да го пренесат стекнатото на помладите генерации, но тие велат дека единствениот проблем е инфраструктурата.

„Малку се инвестира во селото“, вели еден од селаните. Исто така, овој жител додава дека, во однос на финансиите, Осоница е можеби, како што тврди, најразвиената од планинските села во општина Ивањица.

Дека Осоница е привлечна за убав семеен живот, најдобро покажува фактот дека нивните снаи доаѓаат и од Белград.

„Што се однесува до самото село, тоа е младо, има многу деца. Снаа ми дојде од Белград и планираат повеќе деца“, вели еден локалец од овде додавајќи дека е важно да се поправат патиштата.