Се повеќе и повеќе луѓе се одлучуваат да ги одгледуваат, Милан еден од нив, го открива и приходот

  • By klaster1
  • септември 18, 2021
  • 0
  • 977 Прегледи

Големата побарувачка, високата продажна цена и екстремно долгиот период на експлоатација од над 50 години, одредуваат се повеќе и повеќе жители од регионот да одгледуваат лешници.

Еден од пионерите на ова производство, Милан Тричиќ од Велика Обарска, деновиве ја започнува бербата на лешници на површина од 4,5 хектари.

И покрај инсталираниот систем за наводнување, сушата предизвика приносот да се намали за 30% во споредба со минатата година.

– Првата плантажа со лешници на 2,5 хектари, ја подигнав пред 12 години, а по шест години, се прошири за уште два хектара.

– Планот е да се оди до десет хектари, бидејќи според некои светски стандарди, родот од таа област враќа се што е инвестирано, и овозможува солиден приход – вели Милан.

Најголемиот недостаток на ова производство е бавното враќање на капиталот, бидејќи садниците од лешник стануваат комерцијално продуктивни само во петтата и шестата година, а најголем принос се постигнува по 10 -годишна возраст.

Сепак, високата побарувачка и високата цена, култивирањето на скромни земјишта и долгиот период на експлоатација, ги прават лешниците профитабилни за одгледување и тоа е овошје што вреди да се чека.

– Одгледувањето лешници е сериозна инвестиција, почнувајќи од садење сертифицирани садници, поставување системи за наводнување, купување машина за собирање лешници, изградба на фен и условни простории за складирање, до калибратор и сад – објаснува Милан.

Сите скапи машини исклучиво служат за ова производство, и не можат да се користат во друго, што значи дека кој и да влезе сериозно во ова производство, нема враќање, ниту откажување.

Милан Тричиќ, вреден одгледувач на лешници од Велика Обарска, неодамна пензиониран, конечно вели дека неговиот син наскоро ќе му се придружи во оваа работа и уште еднаш повтори дека лешниците вредат да се чека.

Приносот на лешници е околу 3,5 тони по хектар, а со цена од шест евра за килограм, го прави ветувачко овошје, особено што во бербата не бара ,,многу раци,,

Лесно е да се произведе, но на кого и како да се продаде тоа е факт што не е доведен во прашање кога станува збор за садењето лешници. Има толку малку производители што речиси 90% од потребата за лешници се увезува.