Секоја чест: 8 годишната Луна објави книга, а парите од продажбата одат за лекување

  • By klaster1
  • јуни 19, 2021
  • 0
  • 320 Прегледи

Лана Здравковиќ е една од најмладите поетси во Србија. Таа ја објави книгата „Светот на Лана“, а половина од парите од продадената книга ќе ги даде за лекување на Вукан Мијушковиќ.

Нејзините песни беа објавени и во Збирката литературна креативност на младите и дијаспората. Издавачката куќа „Српска куќа“, која промовира таленти, смета дека Лана моментално е најмладиот поет во Србија, а и пошироко.

„Кој трча како молња, никој не може да го достигне, сега се прашувате: Кој е тој – Бела, моето куче, таа пристигнува во вистинско време“, се стиховите на осумгодишната поетеса Лана Здравковиќ.

Во вистинско време, кучето Бела пристигна во семејството Здравковиќ, бидејќи, како што велат жителите, возбудата и радоста биле толку големи што тогаш седумгодишната Лана ги претворила во песна на трепкање на окото.

-Го сакаше пишаниот збор уште пред да ги научи буквите. „Редовно читаме песни од многу автори, навистина е чудоневиднено, толку младо девојче а се интересира и успшно пишува поеми.

– Таа го сака пишаниот збор а сака многу и да помага, многу ми е мило што имам такво дете и се гордееме со неа, вели мајката на Лана.

Првата стихозбирка на Лана ја објави „Српска куќа“ од Пожаревац, во која се афирмираат младите таленти ширум Србија .

Досега се објавени околу 20.000 млади писатели од Србија, Република Српска и нашата дијаспора преку нивните збирки.

„Имам чувство дека Лана може да ја наследи Десанка Максимовиќ утре, бидејќи со толку многу години да стане писател, тоа е нешто големо“, посочува Братислав Бата Голиќ од „Српска куќа“.

Постојат стихови за селото, сонцето, балетанките и драгите луѓе

Во „светот на Лана“ има стихови за селото, сонцето, пајчињата, балетаните, но и драги луѓе кои стихови добија како подарок за роденден.

„Се обидувам да фантазирам за некој убав свет каде што тој секогаш е волшебен и радосен, а потоа само почнувам да компонирам зборови, а потоа некако ги правам и се претвора во песна“, вели Лана.

Чувствителна, нежна и благородна, Лана реши да даде половина од приходот од продажбата на нејзината прва песна да заминат за лекување на Вукан Мијушковиќ, за да му помогне на момчето кое се бори лоша болест.