Секоја чест: Марко и Нина го продале својот автомобил за лекување на малиот Гаврил

  • By klaster1
  • мај 25, 2021
  • 0
  • 246 Прегледи

Малиот Гаврило Ѓурѓевиќ боле дува од мускулна атрофија на ‘рбетниот столб, а вчера беше крајниот рок да се соберат огромна сума пари за терапијата во целост поради закажаните термини во болницата.

Марко и Нина Продановиќ се истакнуваат меѓу луѓето со големо срце кои помогнаа.

Овој млад брачен пар вчера го продаде својот автомобил и од таа продажба платија 4.000 евра за лекување на малиот Гаврил.

Тие пари не беа вишок за нив затоа што имаат многу планови, но тие се откажаа за да помогнат.

Претходно, моторџијата Немања Угрешиќ од Белград понуди три мотори од 2.500, 10.000 и 12.000 евра за продажба за малиот Гаврил.

„Гаврило е 12.000 чекори поблиску“, напиша Немања неодамна на социјалните мрежи откако го продаде најскапиот мотор.

Друг хуман човек, пожарникарот Ѓорѓе Вукичевиќ, ги воодушеви и Србија и светот во неговата желба да му помогне на Гаврил. Тој стана светски познат благодарение на хуманитарната акција со капитенската лента на Кристијано Роналдо.

Тој сега ја зеде веќе познатата лента од тревата на Маракана откако Кристијано Роналдо ја исфрли револтирано. Тогаш Ѓорѓе имаше идеја дека лентата ќе достигне голема вредност на хуманитарна аукција.

Така и бидна , лентата беше продадена за седум и пол милиони динари, или околу 64.000 евра, што е значителен придонес за акцијата, благодарение на компанијата Моцарт, која победи на аукцијата.

Младиот пожарникар сакаше да остане анонимен, но сепак беше невозможно, тој заслужуваше да се знае кој ја дошол оваа идеја, па тимот на Ројтерс направи приказна за него.

Продановиќ, Немања и Ѓорѓе во никој случај не се единствените. Цела Србија постојано пишуваше пораки за да му помогне на малиот Гаврил. Организирани се безброј хуманитарни акции и аукции.

Саем на книга посветен на Гаврил се одржа во Кнез Михаилова. Луѓето продаваа мебел од дома, па еден човек ја понуди својата маса

Другиот ги понудил своите услуги, па тој побарал од 100 до 350 евра за косење на имотот, со цел тие пари да ги пренасочи кон Гаврил.

Луѓето кои се зад решетки низ Србија собирале пари за Гаврил.

Сите се обединивме за ова мало детенце. Слично беше и со малата Аника, Софија, Мина … За жал, и другите деца во Србија се сериозно болни и имаат потреба од наша помош.

За сите оние кои сакаат да помогнат, потребните информации се наоѓаат на веб-страницата на фондацијата Биди хуман.