Свето одбил работа во Шведска и Америка само за да остане да работи на семејното имање

  • By klaster1
  • јули 2, 2021
  • 0
  • 2046 Прегледи

Малината е синоним за одгледување во многу региони, и парче злато за преживување и стварање капитал, а едно семејство во селото Ступчевик го одгледува ова црвено злато скоро половина век.

Семејството Недеjковиќ доби дополнителен ентузијазам кога најмладиот член на семејството, Светлик, реши да остане на својот имот и да ја продолжи традицијата наместо да патува и работи во Шведска или далечна Америка!

„Клучна за мене е љубовта кон овој регион, кон земјата. Јас сум таму каде што сум, основав семејство таму и ја продолжив работата што ја започнаа моите родители и се трудам да го работам тоа најдобро што можам, “, вели Светолик.

Неговиот татко Васо вели дека Светлик решил да ја прошири земјата и сега одгледува плодови на три и пол хектари, а посебен акцент ставаат на зголемувањето на приносот.

„Тоа значи дека ако сакам квалитетна плантажа со малина, наоѓам, земам, засадувам, чекам време кога ќе дојде конкурсот за субвенции.

Му ја предавам целата документација на министерството и чекам да се реализира. Во последниве години, сето тоа е доста успешен и еве го резултатот “, вели тој.

Васо забележува дека без државна субвенција, селанецот нема да може да успее, и дека таа му е многу неопходно за неговото опстојување.

– Нема поубаво чуство од тоа да работиш на сопствениот имот, во родното место, и покрај тоа што заработуваш, да го одржуваш родното место да не згасне, вели тој.

– Имав прилика да заминам да работам во многу поголеми европски центри а исто така и во Америка, имав одлични услови, но сепак се одлучив да останам свој на своето.

Во главниот град на малини, локалната самоуправа инвестира значителни средства со цел малините да добијат некои од врвните резултати, а тие најмногу инвестираат во заштита од град.