Радица е жена- волк, веќе 20 години живее потполно сама и се храни со шумски плодови

  • By klaster1
  • јули 27, 2021
  • 0
  • 9303 Прегледи

Радица Бркушанин (70) со години живее потполно сама на врвовите на планината Чемерно, на над 1.500 метри надморска височина.


Жената- Рибинсон Крусо ги минува деновите во дрвена куќа, без струја без вода и често без храна, но никогаш не се пожалила и јаде исклучиво шумски плодови, печурки и диви боровинки.

Наставничката од блиското село Маглиќ, Вања Николиќ, веќе неколку пати ја посетила Радица за да и однесе пакети со храна и хигиена, но како што вели, не сакала да ги прими.

– Овој последен пат кога отидовме, не ја најдовме во куќата. Веројатно отишла да бере шумски плодови за да може да јаде. Таа одамна се дистанцираше од луѓето, како да се плашеше од нив.

– Тоа е жена која не знае ниту датум ниту година. Таа се дистанцираше од луѓето и бил каков контакт. Кога дојдов во нејзината куќа за Велигден, таа не знаеше дека е празник тој ден.

– Следниот пат кога дојдов ја прашав кој месец не знаеше, но таа ми одговори „добро, гледам дека е есен и птиците заминуваат, многу е тешко да се комуницира.

– Има своја шума и понекогаш тргува со дрвосечачи во замена за храна, но но тоа е ретко – вели Вања Николиќ за ,,РИНА,,

Оваа наставничка дошла три пати кај неа, а последниот пат кога не ја нашла храната што ја донела, ја оставил пред вратата.

– Таа е многу скромна и од својата гордост ги добива само потребните работи и намирници. Во текот на зимата, кога пролетта заминува , собира снег што го топи и се претвора во вода за пиење, снегот што паѓа е над три метри, таа прави сè сама, штеди дрва.

-Ние и понудивме да и исечеме дрва, но таа одби и рече “што би правел во текот на летото ако не донесам и исцепам самата. Жената функционира вака веќе 20 години, жена- волк да речеме вели Вања.

Изворот од кој таа носи вода се наоѓа на неколку стотици метри од нејзината куќа, но за неа тоа не претставува проблем.

Шумска патека води до домот, која може да се помине само пеш или трактор. Тревата е искосена, што значи дека Радица одлично се справува со сите машки работи.

– Таа е единствената жена која живее ваков принцип на живот, а она што го забележав е дека иако нема основни услови, сè е секогаш чисто, уредно и прецизно.

-Нема ниту една точка на белиот џемпер што го носи, сè е во тек во куќата. Не ја интересираат пари и материјални работи, мислам дека е во фаза на тишина, веќе неколку месеци нема видено луѓе и веќе со години не е во градот – вели наставничката од Маглиќ.

Иако овој пат не ја најде дома, Вања планира наскоро уште еднаш да ја посети оваа храбра жена и се надева дека тогаш ќе има повеќе среќа.

– Таа сега е постара и и треба помош иако е одбиена. Ние се обидовме на секој начин да ја достигнеме, бидејќи таа не ќе можеше да го стори тоа сама подолго време.

Сакавме да и обезбедиме алтернативно сместување во подобри услови, но таа одби сè. Се надевам дека нешто ќе се смени оваа зима – заклучува Вања.