Работа од соништата: Шанса за заработка и до 3000 долари и патување низ светот

  • By klaster1
  • јуни 25, 2021
  • 0
  • 790 Прегледи

Патувањето на било кое место надвор од вашиот град ги полни очите, а камоли пак патувањето во нови држави, нови култури и знаменитости.

И кога на сите тие патувања ќе се додадат и можноста да се заработи, тогаш станува збор за многу добра комбинација, особено доста привлечна кај младите.

Добрата заработка и крстарењето низ целиот свет се главните причини зошто луѓето од овие простори се одлучуваат да поминат најмалку девет месеци на прекуокеански крстарења, работејки различни работи.

Поради глобалниот проблем предизвикан од вирусот, овие луксузни бродови не работеа некое време, но сега пловат и повторно вработуваат.

По неколкумесечна пауза, Петар Јанковиќ (21) од Ниш повторно ги спакува куферите со цел да работи на бродот по втор пат во следните неколку месеци како масер во спа центар.

“Многу големо искуство, стекнав многу знаење. Мое мислење е дека секој треба да се обиде, особено додека е млад”, вели овој млад човек кој на своето прво патување ги посетил Англија, Данска, Норвешка, Исланд, Гренланд, Канада, САД , Карибите., Барбадос, итн.

Искуствата со гостите се различни, некои се заинтересирани да ве запознаат подобро, а некои досаѓаат и бараат „влакно во јајцето“.

Сепак, сето тоа се заборавува со добар бакшиш

„Тие можат да ги остават парите на рецепција или да ги предадат лично, можна да има и бакшиш“, вели ова младо момче полно со ентузијазам.

Дана Шкеповиќ работела на бродот 10 години. Таа потврдува дека тоа е непроценливо искуство, пред се заради нејзиното вечно пријателство со колегите, но и заради заработката.

„Просечната плата е околу 2.000 до 3.000 долари, минималната е 800 долари, но секој работи на процент“, објаснува оваа девојка.

Таа успеала да заштеди 15.000 долари од својот прв договор на 19-годишна возраст, од кои по неколку тури на бродот, во зависност од афинитети и планови, може да се купи стан, да се започне бизнис и да си оствари многу планови.