Професорката Алдина ја продава својата диплома: Преку глава ми е од се, ќе одам на нива да берам малини

  • By klaster1
  • јуни 10, 2021
  • 0
  • 2460 Прегледи

Иако е дипломиран професор по социологија, Алдина Тахуниќ помина уште еден работен ден, берејќи малини на една од нивите.

Дванаесет години бара работа по професијата и вели дека не и е тешко да направи каква било чесна работа, единствено што ја боли е неправдата.

Таа се најде во центарот на вниманието на јавноста откако на својот Фејсбук профил објави како резултат на револт дека ја продава дипломата што ја стекна на Универзитетот во Сараево.

Заедно со фотографијата од дипломата, таа изјави дека не може да ги истрпи ова и секоја капка пот што ги вложила во дипломата и знаењето.

– Од револт објавив дека ја продавам дипломата. Одам и работам на нива, не ми е тешко. Работејќи за живот, завршив факултет. Кога станува збор за пријавување на конкурси, морам да кажам дека секогаш имам негативни искуства.

Јавна тајна стана дека конкурсите се објавуваат надвор од формалност, веднаш се знае за кого е наменет, особено во малите заедници.

Без оглед на тоа што некој е успешен кандидат, него не го примаат туку нкој друг што не е стручен, тоа сите го знаат – рече Алдина.

Основно училиште завршила во Фојница како ученик на генерацијата. Завршила стажирање, положи испит за општо знаење и продолжи со неформално образование и обука.

– Апсолутно не ми е тешко да работам. Одев на разни семинари, не престанав да учам и да бидам општествено активна личност.

-Неформално се занимавам со социологија, волонтирам во здружение, во кое работев пет години со креативни работилници со деца – вели Алдина.

Одбивањата за работа не се бројат, за 12 години многу од нив се насобраа. Штета што дипломата добиена на сомнителен начин и на факлутети што се создаваат преку ноќ се повеќе ценети за разлика од другите.

– Едноставно, нема да молчам пред неправдата што е сторена, не само на мене и на многу други. Принудена сум да копам малини цел ден, Не ми е тешко за моето семејство. Сите страдаа од вирусот и морам да им помогнам.

-Тие велат дека нема место, особено за социолозите, а социологијата е широка наука толку многу што нема институција во која социолог не може да работи – заклучува Алдина.