После 4 децении во селото дошла снаа: Попрво очекував седмица на лото отколку да се оженам

  • By klaster1
  • мај 3, 2021
  • 0
  • 28391 Прегледи

Во областа Куршумлија, седум села се целосно запустени во последниве години, а во мнозинството од 92 села, колку што има во таа општина, преостанува претежно постарата популација.

Сепак, првата снаа дојде во селото Парада, на самата административна линија со Космет, по четири децении.

Селото Парада во Куршумлија, пред половина век, имаше струја, вода, пат и околу 500 жители.

Денес во него живее само семејството Илиќ, беше посетоно од РТС пред неколку години, кога Горан рече дека стапувањето во брак е еднакво на победа во игрите на среќа.

– Не се надевав дека тоа ќе се случи, дека ќе се оженам. Ја сретнав Маја таму во бањата. Малку по малку се случи да се венчаме и ќе живееме тука и тоа е тоа.

-Не верував дека ќе се омажам. Попрво би добил седмица на лото отколку да се се оженев, вели Горан.

Во Луковска Бања, каде што беше на одмор, Маја се сретна со Горан и реши да го замени градскиот живот со рурална средина.

– Крагуевац сепак е голем град таму се навикнав, но поради љубовта, сè може да се смени и околината и сè, едноставно така решив, се заљубив во него – вели Маја Адамовиќ од Крагуевац.

Милош Илиќ од селото Парада се надева дека неговата снаа ќе биде во блажена состојба и ќе донесе среќа во куќата

-Да добијам внук или внука, ќе бидам посреќен личност отколку што сум сега – додава Милош.

Ова семејство верува дека претстојат подобри денови за нив и за другите жители, поради близината на Луковска Бања.

Да престојувате во недопрена природа, богата со зеленило и термални води е шанса да не се пропушти.

-Сите млади работоспособни луѓе имаат можност да живеат и да работат тука со нас.

-Кој ќе донесе момче или девојка од страна, се организира бесплатна венчавка и, се разбира, тие добиваат трајно работно место – вели Марко Гашиќ, заменик директор на Луковска Бања.

Меѓу жителите на Луковска Бања нема невработени лица, а со завршувањето на новиот хотел, на почетокот на летото, сто работници ќе добијат работа.