Попот земал од иконата 50 000 динари, но кога го прашале селаните зошто, тој дал чуден одговор

  • By klaster1
  • јули 2, 2021
  • 0
  • 4738 Прегледи

На денот на Света Троица, стари и млади се собрале да ја слават селската слава, но и почетокот на обновата на ова православно светилиште изградено врз урнатините на поранешниот манастир.

Со парите издвоени од општината, но и со пари донирани од многу хумани луѓе од земјава и странство, жителите на Сурлица кои доброволно учествуваа во започнатата обнова на црквата успеаја комплетно да го заменат покривот на црквата, ставија нов крст, но и многу мали дела околу него, пишува ,,Југмедија,,

Сè што беше направено во црквата, но и сè друго што требаше да се направи тој ден, го видоа сите што останаа таму.

Затоа, сите тие се обидоа да остават поголем финансиски придонес на иконата Света Троица во црквата со цел да им овозможат на претставниците на Црковниот одбор да ги продолжат работите за обнова на внатрешноста на црквата.

Штом некој остави финансиски придонес, тој веднаш отиде под тремот, каде што луѓето од Сурлиќ подготвија празничен ручек за сите гости.

И додека чорбата полека крчкаше во казанот пред црквата, гостите, меѓу кои беше и селскиот свештеник, ги забавуваше една од најдобрите тамошни оркестри.

Особено уживаа во радоста мештаните на Сурлица, кои беа убедени дека ќе можат да ги продолжат започнатите работи со парите собрани на овој свет ден, велат од ,, Југомедија,,

Насмевките на нивните лица сепак исчезнала кога им стигнала веста дека селскиот свештеник ги зел сите пари од иконата и ги однел дома.

Упатените велат дека тој зел околу 50.000 динари и дека и оставил на црквата износ од околу 3.000 динари, сите во апоени од десет и дваесет динари.

Зачудените луѓе, огорчени од постапките на свештеникот, веднаш побарале помош од градоначалникот, кој го повикал на телефон со намера да и објасни за своите постапки. За жал, ниту еден негов повик не вроди со плод затоа што попот не одговорил на ниту еден.

Ова уште повеќе ги разгневило луѓето кои учествуваа во обновата на црквата од самиот почеток, и кои веќе го бараа овој свештеник во понеделникот на Педесетница во друго село.

Каде што тој ја извршувал својата должност со цел да му кажат да ги врати парите што ги зел од иконата затоа што не му припаѓале нему, туку на црквата.

На сите нивни дополнителни забелешки дека она што го сторил е голем срам, свештеникот одговорил дека сите пари што луѓето ги оставаат на иконата во црквата му припаѓаат него и дека тој само си го зел своето.