Познато зошто се повеќе луѓе заминуваат на село да чуваат овци

  • By klaster1
  • јуни 22, 2021
  • 0
  • 934 Прегледи

Модата беше таква што луѓето одеа од селото во градот. Вирусот ни покажа дека без селото и без живот во природа, сè може да биде многу потешко. Затоа се повеќе луѓе се враќаат во природата и ја бараат својата работа за таа да биде поврзана со природата.

Враќање во селото. Ова одамна е тренд за многумина на овие простори. И не е ни чудо кога една Милица се врати во родното село Вранечи кај Врњачка Бања по студиите.

– Имајќи предвид дека сè уште не сме ги одјавиле овците, би можеле да го реализираме правото на субвенции, а тоа се 10-тина парчиња. Треба да работиме на тоа, тоа е еден вид регистрација.

Се надевам дека ќе можеме да ги прикажеме и да ја реализираме субвенцијата следната година, тоа воопшто не е малку, тоа е 7000 по глава годишно – вели Милица Горѓевиќ, село Вранеси.

По дипломирањето на Земјоделскиот факултет и магистер по органско производство, Милица ја виде својата шанса во нејзиниот дом. Меѓу овците. Во моментов имаат само 16, но планираат да го зголемат стадото.

– Сакав да им дадам пример на младите и да ги охрабрам луѓето кои не се образовани во таа насока да останат таму, бидејќи само ако ги цениме нашите предци, можеме да одиме напред. Ајде да уредиме нешто наше, да го разубавиме и да го продадеме на луѓето во градот.

И ако земеме предвид дека денес вреди да се инвестира во одгледување овци, тогаш е јасно зошто се обидува да ги комбинира овците и органското производство. Сè е зачувано во околните села. Со децении, земјоделците не користеа хемикалии за обработка на земјата.

– Мислам дека има луѓе кои би се занимавале со тоа, само треба убаво да им се објасни и приказната да им биде поблиску до нив за да се едуцираат во таа насока.

Тука има работа што се однесува до младите, кои покрај својата работа, би можеле да работат и дел од органското производство и со тоа да заработат пари.

– Овие животни ќе јадат остатоци од органско производство, затоа производите што доаѓаат на нашата трпеза се од органско потекло и придонесуваме за зачувување на здравјето, животната средина и ја внесуваме духовната димензија низ животот преку обработка и создавање на нешто ново, сè што е тесен и широко поврзан.

Целта на новите и оние малку постари пастири е да се обединат. Да се ​​добијат европските фондови како големи играчи, кои нудат многу за овците да се вратат на овие простори.

Сето ова им даде поттик на неколку домаќини да се обединат и да формираат здружение на српски одгледувачи на овци минатата година.

-Ова се првите чекори кои се многу тешки, луѓето влегуваат во целата приказна со недоверба затоа што некои имаат лоши искуства со претходните здруженија, но велат 350 од нас се во тоа здружение во моментот – вели Горан Арсиќ, Здружение на одгледувачи на овци на Србија .

И сè тука е направено во согласност со науката. Бидејќи традиционалните методи полека губат во трката со иновациите. Затоа целото внимание е насочено кон оние кои сакаат да се вратат на село.

– Отпрвин имаше помалку овци на почетокот, како на село, се користеше за чистење на овоштарникот, за одржување на мало домаќинство, природен чистач.

Нема подобар чистач на овоштарниците од овците. Како одминуваше времето, решивме да го сфатиме малку посериозно, го направивме овој објект и полека го прошируваме тоа стадо – вели  овчаротДраган Милишевиќ, за ,,Курир рс,,

Државата дава субвенции само ако стадото брои над 30 овци во развиени делови. За оние помалку развиените, 10 глави се доволни.

Најважни, вели Драган, се условите во кои се чуваат овците. Задолжително е просторот да биде чист, така и животните да бидат здрави.

Планот е да се сервираат производи од овие области во најелитните хотели во бањата, така што производителите ќе имаат сигурна поставеност, а гостите на хотелите ќе уживаат во квалитетни производи.

– Тоа е најдобриот начин да се развие едно место. Туризмот и земјоделството, сточарството, се неразделно поврзани гранки. Верувајте ми, ова е перспектива и во последните десет години бањата веќе ги надмина рамките на Србија со развој и инвестиции.