Познатиот фолкер чува овци, свињи, сам готви: Овде го пронајдов мирот, но не е исто без сопругата

  • By klaster1
  • јули 5, 2021
  • 0
  • 7310 Прегледи

Добро познатиот фолкер Ера Ојданиќ признава дека ужива поголемиот дел од своето време да го поминува на имотот во Степојевац.

И како што нагласува, дека никогаш повеќе не го зема микрофонот во рацете, има што да живее благодарение на земјоделските добра што ги има.

– Феноменално е тука на мојот имот, уживање ,особено кога времето е толку убаво. Мора да јадете сува пршута, рифови, сланина, и јагне – вели Ера.

– Ќерка ми Милена од Белград дојде да ми помогне во перењето алишта и постелнината, но јас правам сè друго. Сакам да готвам, но морам да признаам дека мразам правосмукалка.

Затоа секогаш и плаќам на некоја жена да ми ја исчисти куќата со правосмукалка – искрена вели Ера, која додава дека е во полна работна сила, па затоа често оди и до мотелот каде што постојано помага таму доколку има потреба.

Во куќата има многу спомени на неговата сопруга Љупка, која по чина во 2009 година, која сè уште ја држи во срцето, како и нејзината фотографија на масата покрај телевизорот.

– Многу ми недостасува сопругата. Прекрасна моја. Додека беше жива, не размислував за домаќинството. Таа контролираше сè.

Патував, имав турнеи во Америка, Австралија … Не размислував дали куќата е добра. Знаев дека сè е во ред. Но, кога по чина, а после тоа и нејзината мајка, сè падна врз мене и мојот син Драгутин – емотивно раскажува Ера.

– Сега кога сме во кујната, очекувам да ми рече: „Ах, Андрија, дај ми масло или брашно“. Го остави целиот свој живот тука и беше кралица.

Јас сум ,,тежок,, човек. Сто пати ја најдов на скалите како спие, кутрата, чекајќи ме да дојдам, вели Ера со тешко срце.

– Никој не може да ја замени мојата сопруга. Љупка беше одлична мајка, сопруга, баба, домаќинка. Која жена и да ја најдам, би ги мерел параметрите според Љупка, и тоа е невозможно.

– Не се срамам да работам на имотот. Јас само им служам на животните. И Милена доаѓа малку да ми помогне, но сè е под моја контрола – нагласува Ера, а кога го прашаа од ,,РТС рс.,, дали го посетуваат колегите тој вели:

– Многу доаѓаат. Мики Мечава неодамна дојде кај мене … Дури ми понудија да дојдат и да ми помагаат на имотот, овде е рајот, заклучува Ојданиќ.