Познатиот музичар: Не ми е срам, ќе земам помош од државата

  • By klaster1
  • мај 12, 2021
  • 0
  • 403 Прегледи

Владата на соседна Србија обезбеди нов пакет помош за време на пандемијата на вирусот, 60 евра ги следува сите возрасни граѓани, а и истотака и 3,000 динари засекој што ке прими вакцина, до 31 мај.

Естрадата открива дали ќе ги прифати тие пари, и имаат поделено мислење.

Неда Украден истакна дека го зела само она што и го донеле пред прагот, па не можела да одбие, но пејачката нема да земе 30 евра, од вкупно 60 што државата ги плаќа на два дела.

– Не аплицирав за никаква државна помош. Го добив само она што пристигна на мојата домашна адреса и не го побарав – рече таа за „24седам“, веројатно алудирајќи на пакетот витамини што им се доставува на пензионерите на нивната домашна адреса.

Џенан Лончаревиќ сè уште не ја разгледал опцијата да аплицира за финансиска поддршка и не знае какво мислење имаат другите пејачи на сцената.

– Не знам за моите колеги, не зборувам за тоа, а на музичарите им треба помош – да, на сите нас. Затоа што, еве колку не работиме веќе. Не би се срамел да аплицирам за парите што ги дава државата, но не ни помислував на тоа.

– Исто така, цел живот имам политика да си обезбедам и да не чекам да добијам нешто од никого – тврди Лончаревиќ, кој беше меѓу првите што закажаа еден настап за крајот на мај.

Сепак, има и такви кои не ни чуле дека државата презела мерки за помош на граѓаните, а Гоца Тржан припаѓа на таа група.

Пејачката, инаку, ја плаќа ратата за заемот за станот, но за време на оваа кри за има дополнителни приходи поради емисијата што ја снима со сопругот Раша.

– Плаќам месечни придонеси и сè за компанијата во износ од 30.000 динари, така што 60 евра не ми значат ништо. Иако немам приходи од музика, компанијата мора да ги плати своите обврски.

– Јас не сакав да го замрзнам функционирањето на агенцијата за сè да не ми биде достапно одеднаш. Имам своја агенција да бидам „редовна“ – истакнува Гоца, а потоа објаснува како се финансиски организирани во куќата и дали некаде „чкрипи“.

-Радомир секој месец ме информира што платил од сметки и други обврски, а јас само трошам – низ смеа вели Тржан,

Ѓорѓе Давид ја прими вакцината, а освен 60 евра ќе добие и 3.000 затоа што се заштитил од вирусот . Сепак, тој е единствениот кој отворено призна дека поднел барање за парична помош, бидејќи има семејство за кое се грижи.

– Секако дека аплицирав за пари, како и секоја нормална личност која има семејство. Ако некој ми понуди нешто, би било глупаво да одбијам.

-Уморен сум од ликови кои немаат идеја за ништо, но само плукаат по јавни личности кои успеваат да најдат работа, кои не обвинуваат дека сме платени политички.

-A потоа дека сме на некој чуден платен список, за да се сликаме како се вакцинирани – рече рокерот и член на жирито на „Звезда Гранда“.

Милан Топаловиќ Топалко не сака да се потпре на парите што не ги заработил, па затоа иако минатата година за време на вирусот собра 100 евра обештетување, тој сега не ја разгледува таа опција.

Така, иако бил вакциниран, тој нема да ги земе парите што го следуваат.

– Отидов да се вакцинирам, но не поради пари, туку затоа што мислам дека така треба да биде. Што се однесува до оваа помош од 60 евра, и јас нема да ја земам, бидејќи не ми значи ништо.

-Минатиот пат собрав 100 евра, но ги испратив кај братучед кој заработува малку. Не се срамам, но ми се допаѓа што можам да работам и да заработам самостојно – одговори Топалко.