Познатиот музичар вози камион за да преживее, спие на бензински пумпи, открива како му е

  • By klaster1
  • април 28, 2021
  • 0
  • 11266 Прегледи

Музичарот Дин Дворник и брат на прерано по чинатиот Дино Дворник најде друг начин да заработи пари за време на пандемијата.

Станал возач на камион во Чикаго. Музичарот од Сплит не крие дека кри зата го зафатила и него, па неволно ја прифатил понудата да започне да вози камион за фабрика сопственост на босански претприемач.

Дворник за медиумите изјави дека сите се обложуваат дека тој ќе си даде оставка штом пристигне, но тоа не се случи.

-Имам искуство со долги возења, тоа добро го знаат сите музичари кои одеа на свирки со мене. На крајот на краиштата, порано работев како таксист, па знаев во што влегувам.

-Се будам околу седум и пол, освен ако диспечерот не ме разбуди порано. Понекогаш мојот работен ден трае неколку дена. Бидејќи кога, на пример, одам во државата Тенеси, возам до десет часа, што е околу илјада километри – рече тој.

– Кога го растоварувам товарот, нормално е да не се враќам со празни раце, туку да чекам нова тура, што не мора да биде за Чикаго. Можеби ќе се случи да возам до Синсинати, 500 километри оддалечен од Чикаго.

-Стигам таму, спијам во возило некаде на постојка за одмор или на бензинска пумпа, чекајќи нова тура – вели музичарот.

Добро се снаоѓа во Чикаго бидејќи таму поминал седум години како тинејџер, а во тој град живеат и неговата ќерка Аријана и синот Борис.

– Благодарение на Интернет, постојано сум во контакт со моето семејство во Сплит. Светот стана навистина мал, денес некои луѓе знаат заради работата да летаат од Америка во Европа и назад, сето тоа за една недела.

-Не е веќе толку скапо, билетот може да се купи вон сезоната за 500 американски долари, па дури и помалку.

-Сега можам да кажам дека живеам во Америка затоа што имам зелен картон, адреса на живеење, возачка дозвола, број на социјално осигурување, работа.