Познатата македонска актерка и пејачка: Седев во скут на Јованка Броз, а Тито ми даваше јаболка

  • By klaster1
  • мај 31, 2021
  • 0
  • 774 Прегледи

Една од најпознатите македонски театарски, филмски и телевизиски актерки како и пејачка Тања Кочовска, беше гостин во емисијата ,,Еден на Еден,, со Жарко Димитриоски.

Таа сподели доста интересни сегменти од животот, како и од патувањата, која инаку е голем страсвеник на патувањата, за глумата и театарот.

– Еве сега почнавме пред еден месец да глумиме, и пред секоја претстава се тестиравме, МНТ многу внимава на тие работи.

– Враќајки се од одмор од Грција, кога децата беа мали, си идеме и со ,,Тикото,, наполнето до врв, значи ако отвориш одпозади ќе падне се.

-И тој царинарникот вели ве знам сум гледал многу ваши престави и на телевизија, ама и брат да си ми ќе те проверам, вели низ смеа Тања.

– Љубител сум на патувањето, едвај чекам да се консолидира ситуацијата и прво место каде што ќе отидам ќе биде Ријека, таму имам добра другарка. Ријека е многу убаво место, многу мирно и можам да кажам најубавиот град.

– Имаме куќа во Макарска, јас сум израсната во тој регион, често знаеме да отиде таму, седиме и по 2-3 месеци, енергијата е многу по друга одколку тука.

– Моите родители порано патуваа многу бидејќи се пејачи, а секако и кај нас доваѓаа многу познати личности, јас патував секаде и не ми беше гајле со што.

– Сега сум иритирана, бидејќи овие денешниве, неможеле со комбе, па неможеле со кола, требало авион, значи ставрно претерано, вели Тања.

Ние сме патувале со комбе кое од товарно го направивме патничко, дури и се испревртевме со тоа на за среќа поминавме без посериозни пов реди.

– Мајка ми и татко ми настапуваа односно беа уверитра на маршалскио чин на Тито, и моите настапувале, мене немало кој да ме чува, и Јованка Броз ме зела во скут, а Тито ми даваше јаболко.

– Јас неможам да издржам ако во годината не отидам некаде 2-3 пати, патот не ме заморува, мене ми треба само храна, цигари и кафе, седнувам во кола и возам.

Обично патува насабајле, во ноќта избегнувам да патувам, најмногу поради тоа да не ми се расипе колата. кога беа децата помали патував и ноќе.

– Синот Александар, уште од мал сакаше да работи и да заработува, купуваше џамлии за например еден денар а ги продаваше за два денари.

Одеше во контејнер и оставаа стари делови таму, тој ги земаше и ги носеше ги продаваше. Дури одеше и во едни дуќани и велел ,,Јас сум сина на Тања Кочовска да ви отпеам една песна за 100,,

– А тој сироткиот незане да пее, го слушаат што ќе прават и му даваат некој денар, а една другарка му вели ,, Абе еве ти 150 денари само не отварај уста,, вели низ смеа Тања.