Повикале водоводџија, па му платиле 3.400 евра – сега не можат да си дојдат при себе

  • By klaster3
  • август 11, 2022
  • 0
  • 137 Views

Од година во година има се помал број на мајстори и занаетчии, а и тие што ги има кога ќе се пресмета квалитетот на истите, можеме да ги избориме на прсти.

Тие што се разбираат малку повеќе и се квалитетни заминуваат во странство бидејќи нивниот занает е тродупло платен во западните земји.

Секојдневно на социјалните мрежи можеме да ги читаме искуствата на граѓаните кои пишуваат дека некои мајстори им наплатиле многу повеќе пари отколку што навистина чини.

Така, водоинсталатерите во Австрија може да бидат многу скапи, особено кога се бара помош за викенд, но на пар од градот Телфс им наплатија услуга за дури 3.400 евра од која уште не можат да се опорават.

Бидејќи тоалетната школка им била затната, се јавиле во водоводна служба што ја нашле на Интернет. Според поли циското соопштение, на интернет налетале на оглас за „итни водоводни служби“.

Набргу по повикот, водоинсталатерот им дошол на врата, пишува Ало. Од алат носел само една направа, гумен одзатнувач, кој го има речиси секое домаќинство.

„Професионалецот“ околу 15 минути се мач ел со одзатнувањето на школката и успеак успешно да ја заврши работата, но им дал сметка од неверојатни 3.400 евра.

Како што биле изненадени, сопствениците на станот му ја платиле сумата што ја барал, но кога се вразумиле отишле во поли ција. Интересно е што овој пар веќе еднаш месецов платил висока троцифрена сума за истиот проблем.

Овој пат тие поднеле пријава во пол иција, која започнала потр ага по водоинсталатерот чии услуги буквално се платени со злато. Станува збор, како што е соопштено, за лице кое зборувало германски со германски акцент, кое тврдело дека е од Есен.

Инаку, австрискиот закон предвидува затво рска ка зна до три години за криви чното дело „материјално лих варство“, а сметка од 3.400 евра за 15 минути одзатнување на шолја секако не е за занемарување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *