Плата од 500 евра, но нема кој да работи, обезбедена е храна и сместување

  • By klaster1
  • мај 4, 2021
  • 0
  • 482 Прегледи

Како што велат, многу млади луѓе се вратија во селото и започнаа бизнис со земање субвенции и купување стадо од најмалку 100 овци.

Има и такви кои „се истрчаат“ и брзо се откажуваат од оваа работа кога ќе видат колку е потребно инвестирање.

Најголемиот проблем е, всушност, наоѓање овчар, бидејќи скоро никој не сака да ја работи оваа работа, која во просек чини 500 евра, велат упатените.

Бане Стојановиќ, претседател на Управниот одбор на Здружението на одгледувачи на овци во соседна Србија, вели дека во последната година голем број млади се одлучиле да се занимаваат со овој бизнис.

– Голем број млади влегоа во приказната за одгледување овци со сериозни инвестиции. Во нашето Здружение на одгледувачи, од вкупно 270 члена, најмалку 60 проценти од оние кои се приклучија се на возраст од 25 до 35 години.

Тие се упорни и успеваат да постигнат нешто, иако не знаеја многу за работата. Изградија објекти, зедоа субвенција од државата и сега се обидуваат да ја направат профитабилна работа, што во моментов не е лесно – вели Бане Стојановиќ.

За да може да се исплати одгледувањето овци, потребно е да има најмалку 100 овци, вели соговорникот.

-Помалку од 100 овци не се исплаќа и служат главно за брзо распродажба. Од 100 овци, може да се заработи просечна српска плата, но тоа не е доволно за целото семејство.

-Пред три или четири години можеше да се заработи многу повеќе, тогаш цената беше најдобра, но сега ситуацијата малку стагнира – вели Стојановиќ.

Според податоците на Здружението на одгледувачи на овци во Србија, тешко е да се пресмета заработката од ова работно место затоа што на тоа влијае и цената на горивото и суровините.

– Оние што имаат помало производство, на пример 30 овци, не можат да се пофалат со никаква заработка, но кој работи малку посериозно и има 100 или повеќе овци, може да зборува за некаков приход.

Со тој број може да се одржи семејството и да се заработат околу 13,14 илјади евра за околу една година – соопшти од Здружението на одгледувачи на овци на Србија.

Многумина мислат дека ако купат 100 овци и добијат субвенции од државата, веднаш имаат добар приход. Сепак, не е сè точно така.

– Многумина брзо започнуваат да ја работат оваа работа, но брзо се откажуваат. Потребно е да се чува храна кога овците не пасат, да се извадат, да се инвестира.

Често се случува овците да се одгледуваат само за продажба на месо затоа што на тој начин имаат помалку работа. Кога овците се измолзуваат, тогаш се прават сирење и млечни производи, тоа е повеќе работа.

-Многумина брзо бегаат кога ќе сфатат колку имаат работа и бараат овци само за да продаваат месо. Секако, има и такви кои се упорни – вели Бане Стојановиќ.

Никој не сака да биде овчар?

Речиси сите одгледувачи имаат проблем со недостаток на овчари, кои скоро и да не постојат, објаснува соговорникот.

-Просечната плата за еден овчар е околу 400 или 500 евра, со платено сместување и храна. Сепак, има малкумина кои сакаат да ја прифатат таа работа, сметаат дека е недостојна.Тоа мора да се смени – вели Стојановиќ.