Плата и до илјада евра, но слаб интересот, никој не сака да ја работи

  • By klaster1
  • јули 4, 2021
  • 0
  • 1542 Прегледи

Овци отсекогаш имало и ќе има за стрижење, но има сè помалку од оние што го прават тоа, иако платата е 1.000 евра, така што Милан од Горња Горевница е еден од ретките што се занимава со оваа работа.

Има има се повеќе фризери за кучиња, но дали некогаш сте се запрашале кој стриже овци? Кога стигнуваат високи температури, и на нив им е жешко, но има помалку и помалку мајстори за нивните фризури, иако можат да заработат пристојно живеење од оваа работа во текот на сезоната.

Милан Марковиќ, од селото Горња Горевница близу Чачак, е еден од ретките бербери кои гордо ги изоструваат ножиците и стрижат овци..

„Кога започнува првата топлина, започнува сезоната на стрижење овци. Секоја година, тие треба да се потстрижат, за да се отстрани вишокот волна и полесно да се сноси летната топлина, вели Милан.

Се помалку ги има оние што се одлучуваат за оваа работа, а за да заработите околу 1.000 евра за еден месец, треба да имате волја за работа, остри ножици и лесна рака. Милан има желба своето знаење да го пренесе на други, но нема кому.

„Имам постојана работа и редовна плата, но секој динар не е исклучен, па затоа барам можност да заработам и на овој начин. Ножиците се изоструваат еднаш годишно и можат да ви служат во текот на целата сезона.

Работата може лесно да се совлада, а најтешко од сè е да се фатат овците и да се врзуваат додека трае фризурата. Затоа работата е повеќе за мажи отколку за жени.

Кога едното е завршено, фризурата веднаш се префрлувате на другата овца и така додека не се заврши работата “, вели Милан.

Имено технологијата не го заобиколи ниту овој бизнис, така што некои мајстори започнаа да стрижат овци со електрични ножици, Милан вели дека тоа не е најдобро решение.

„Тие се плашат од електрични машинки, им создаваат стр ес и овците стануваат многу нервозни. Се случува често да ги „касне“ горниот дел од машинката за стрижење, па остануваат лузни.

Затоа, сепак е најдобро да работите со стари, тестирани ножици. Важно е човекот да биде подвижен и флексибилен, за да може да се справи ако се појават некои непредвидени ситуации “, вели овој мајстор.

Стрижењето овци можеби не е привлечно како некои други занимања и фризури на чистокрвни кучиња, но најважната работа поврзана со оваа работа е фактот дека рацете честопати се валкани, но образот е секогаш чист.