Плата и до илјада евра и тоа без факлутет

  • By klaster1
  • јули 7, 2021
  • 0
  • 5491 Прегледи

Поради плати пониски од регионалниот просек, работните услови кои се под стандардните, неплатените придонеси или прекувремената работа, оддалеченоста на работното место, се најчести причини поради кој се одбиваат квалификуваните работи.

Милош Турински, како гостин во утринската програма на ,,РТС,, изјави дека на пазарот на трудот за кој не е потребно високо ниво на образование, најтешко е да се најдат кадри од областа на нега и убавината, угостителството, градежништвото и машинското инженерство.

Многу кадри недостигаат столари, градежници, sидари, столари, грнчари, но и фризери, готвачи, пекари, келнери, пордавачи …

Тој посочува дека проблемот е во тоа што не сите работодавци можат да понудат високи плати и одлични услови за работа, така што со години наназад има дефицит и бор ба на работодавците за привлекување и задржување на расположливиот кадар.

„Колку работници недостасуваат, особено сега во летната сезона, угостителски работници како готвачи и келнери. Границите се отворени и сите квалификувани работници заминаа за тие пет-шест месеци – во Црна Гора, Хрватска или Словенија .

 

За да заработат малку повеќе пари отколку „Што би можеле да сторат тука, ги оставија нашите работодавци овде да бараат нови работници и многу е тешко да се стигнат до нив“, објаснува Турински.

Занаетчиството е многу важно, наведува гостинот на Утринската програма и забележува дека тоа се работни места кои можат да донесат прилично високи приходи.

„Напоменувам дека најмногу поради сите оние кои допрва треба да одат на училиште. Бидејќи бегаат од тие работни места, бегаат затоа што сметаат дека тие работни места се помалку вредни, дека нема да се снаоѓаат добро на пазарот на трудот.

Тие сметаат дека треба да се запишат на факултет за да дојдат полесно, да работат, а всушност ситуацијата на нашиот пазар е променета “, вели Турински.

Како пример, тој ги наведува фризерите, кои можат да заработат и до 1.500 евра, па дури и повеќе, и тој занает го посочува како златна кокошка.

“Многу работодавци нудат најниски плати од 30 000 до 40 000 динари. Од друга страна, ваквите огласи често поминуваат и без заинтересираност.

Сепак, имавме и работодавци кои бараат квалитетен фризер и нудат плати од 80 000, 100 000. Ќе повторам тој занает е злато вреден и има добра заработувачка “, вели Турински.

Тој потсетува дека сезонските работни места се добро платени, но дека сè уште има малку кандидати, бидејќи, како што вели, нашите луѓе не се подготвени да се преселат два-три месеци.

“Имаме проблем да најдеме берачи на малини. Иако дневниците се добри, луѓето одбиваат такви работни места само затоа што им е тешко да се иселат од нивното место на живеење.

Има недостаток, иако тие имаат добри дневници. и оброк. Дури и со такви услови, многу е тешко да се најдат сезонски работници “, објаснува Турински.