Петгодишната Ана преку ден ги чува кравите, а вечерта спие во куќа слична на плевна

  • By klaster1
  • мај 27, 2021
  • 0
  • 6402 Прегледи

Чудо е да се види петгодишната Андријана и уште четири други мали детенца како трчаат низ Добриња, на десетина километри од Тутин. Од неколкуте преостанати домаќинства, нивното е најбројно.

Пејзажите што можат да се видат во ова село, како и кравите и овците што пасат, се вистинско уживање за окото. Имаат и 11 крави , пред сè на Ана, кои, без да симнат насмевка од лицето, ги наведуваат имињата на сите скоро без грешка:

Моите крави се викаат Милка, Плавка, Чарка, Боjка, Видка, Шутка, Цветка, Ношка, Крилка, Нетка, Сретка, а имаме и еден Баjон.

Во оваа област, тешките мразови се чести, а зимата може да се одолговлекува. Остатоци од снег беа видливи и во април. Во домот на семејството Мијовиќ, тие само што го прославија роденденот на баба Јевтимија.

-Вчера го прославивме роденденот на баба. Александра (9), Ана, Ратко (3), и јас ја изненадивме . Таа наполни 86 години – рече седумгодишната Алекса.

На гордост на бабите и дедовците Синиша и Дрита, овие мили деца учат добро. Најстарата Александра е одлична математичарка, па затоа оди и на натпревари.

Другите сè уште одат во селско училиште кое има четири паралелки. Сепак, не е сè многу одилично.

-Да знаете колку тешко ја изградивме оваа куќа и помошни објекти, без денар. Време е сега внуците да не одменат – вели бабата Јевтимија.

Навистина, кога ќе влезе во куќата во која живеат, се чини како некоја штала да е. Што и да погледнете, сè старо.

Куќата е стара околу 50 години, изградена од лесен материја. Имаме само оваа дневна соба и една спална соба, но влажноста е голема, како што можете да видите, насекаде.

Не треба повеќе да го крпиме ова. Вода имаме дури и од бунари, но слабо затоа што е исполнета со дожд – додава домаќинот.

А, црнилото, влагата и мувлата што се наоѓа во „спалната соба“ е тешко да се изразат со зборови. Тешко е да се замислат деца да спијат меѓу овие саѓи од ѕидови.

И покрај сè, ова семејство живее „на стар начин“, тие го слават Свети Никола и судејќи според детските насмевки, како ништо да не им е тешко.

Некако е подобро каде што ќе се навикнеш, дури и ако одвај живееш, а сепак е подобро. Не би оделе никаде од тука. Сепак, би сакал, барем поради децата, барем да изградам нова куќа – вели таткото Синиша.

Новата куќа во моментов е невозможна мисија за ова семејство. Освен малата земјоделска пензија што ја добива бабата и додатокот за дете, тие веќе немаат сигурен приход.

Синиша порано работел, но не повеќе. И тој и неговата мајка стр адаат од висок притисок. Тие немаат право на социјална помош заради земјиштето што го поседуваат.

Покрај крави, чуваме свињи и кокошки, а исто така обработуваме и земја. Тоа е тоа за нас. Не сме гладни, но не е ни лесно.

Хуманитарната организација на Србите за Србите започнува голема акција за помош на семејството Мијовиќ. Сè помалку има наши луѓе во Тутин и делови од регионот Рашка, па затоа помошта на ваквите семејства е од клучна важност.

Доколку саката да помогнете на ова семејство тоа може да го сторите на девизната сметка ИБАН: RS35160005400003357267
SWIFT: DBDBRSBG

Извор: Србе за србе