Охриѓанецот Санде ја препешачил земјата: Изодел над 50 илјади километри, спие во дивината и не планира да застане тука

  • By klaster1
  • мај 31, 2021
  • 0
  • 2988 Прегледи

Охриѓанецот Санде Петковски, маскотата на Пролом Бања, како што многумина го нарекуваат, ги минал дури 50.000 километри со фотоапаратот во раце, значително повеќе од обемот на Земјата.

Санде Петковски, роден во Охрид, пензионерските денови ги минува на планините околу Пролом Бања. Тој го преминал Копаоник, планината Радан, цела Србија заедно и преку.

За него нема непозната патека во државите во поранешна СФРЈ. На овој начин, вели тој, се сретнал со стотици илјади луѓе од целиот свет.

– Поминав околу 50.000 километри, колку што е обемот на Земјата на екваторот, пеш. Мојот живот е алпинизам, каде и да одам мерам колку далеку сум отишол.

Во претходните два месеци пешачев на Копаоник, Јастребац, Пајажа, Видојевица, Соколовица … – вели овој необичен човек.

Според него, тој дошол во бањата со цел да оди и да ги посети околните планини. Меѓутоа, кога видел дека патеките не се обележани.

Тој решил да ја обележи патеката во правец на Соколовица кон Радан и понатаму на југ кон Варошја за посетителите да можат спокојно да се движат низ планината.

Санде, кога локалното население ќе го повика Аца од милост, става знаме на секој поголем врв каде што стигнува или височинка.

Радан ја искачувал планината неколку пати, а како што вели, поминал и до 8 часа на тој пат.

Тој го избрал да прошета во овој дел на Србија поради убавината на реката Топлица. Нема страв од диви животни, а како што вели, досега не видел никој освен елен.

Без компас и мапа, Аца го познава секој агол на овој простор и скоро никогаш не се одделува од својот фотоапарат, кој е негов сопатник и ги доловува сите моменти.

– Ретки се места како овие планини и се обидувам да ги фотографирам сите убавини овде – вели тој и додава дека повеќето од неговите фотографии може да се најдат во брошури.

Да оди сам не му претставува проблем, бидејќи, како што вели, одењето е лек. Неколку пати се обидел и да преживее во шумата, а јаде исклучиво од природата – овошје, зеленчук од планините, за кои вели дека се најубави.

– Природата е толку корисна што човекот ќе најде се и сешто овде. Најважно е да имате вода – нагласува тој.

Од Прокупље до Бања, редовно пешачаи 60 километри преку планината. На својот пат и во турнеите што ги организира, тој се сретнал со огромен број луѓе од од целиот свет.

За него се вели дека е легенда на бањата, но и пошироко, имајќи предвид дека шета низ целиот регион, е е своевидна сензација на овие простори.