Осумчленото семејство пред Велигден ја добив најдобрата можна вест: На радост кај децата и немаше крај

  • By klaster1
  • април 26, 2021
  • 0
  • 4704 Прегледи

Благодарение на „Фондацијата Блиц“, високиот државен функционер Братислав Гашиќ и компанијата „Алекс Градна“, распаднатиот дом на ова семејство е комплетно реновиран.

Опремен со мебел, така што овие малечки имаат вистинско семејно катче за среќно воспитување.

-Ни се допаѓа сè – прозорци и sидови и подови и мебел и особено новиот покрив бидејќи повеќе нема да мора да се плашиме од поплавата кога ќе врне.

-Сега ја имаме најубавата куќа во селото “, вели Ива (14), најстарото од шест деца од сиромашното семејство Вукиќ од Мрамор кај Ниш.

-Поради влага и мувла, двете простории во куќата на Вукиќ беа целосно неупотребливи, а во еден момент скоро сите простории беа во толку лоша состојба што сите мораа да спијат заедно во дневната соба.

-По реновирањето, Ива и Исидора добија свои соби и сите деца ќе имаат свои кревети, што ги направи невообичаено среќни.

Драгана Сотировски, градоначалничката на Ниш, му донесе подароци и торта на малиот Вукиш, за што преслатките мали прашуваа дали е во право.

– Ова е одличен ден за семејството Вукиќ, одличен ден за градот Ниш. Ние добро го познаваме семејството Вукиќ, соработуваме сите овие години и мило ми е што имаат толку многу деца.

– Се разбира, благодарение на фондацијата, тие добија реновирана куќа. За нас е важно да имаме што повеќе деца во градот и се обидуваме како град да помогнеме што е можно повеќе.

– Ваквите постапки значат многу за нас како град, како и да дадат поддршка пред се на социјално загрозените и, се разбира, ги мотивираме луѓето да имаат што повеќе деца, а ние сме тука да помогнеме како град – рече Сотировски .

Кров што протекува, sидови со вода што тече како водопад секогаш кога врне, , мувлосани тавани, студени sидови, прозорци низ кои ветерот дува како на отворено за Ива и нејзините сестри Исидора (12) и Анџелина (6), како и за браќата Страхиња (9), Воин (3) и едногодишниот Андреј, дефинитивно од денес се минато.

За прв пат во животот, велигденските празници ќе ги поминат во убава околина, без страв дека ненадеен дожд ќе преплави половина од нивната куќа.