Олга се пофали со бизнисот кој цвета – заработува и до 5000 евра

  • By klaster1
  • мај 13, 2021
  • 0
  • 3321 Прегледи

Една од причините зошто се повеќе луѓе се занимаваат со производство на лековити растенија е тоа што носи поголем, побрз и полесен профит од другите земјоделски производи, тврдат експертите.

Жалфијата е едно од растенијата кои даваат најголем принос и профит по хектар. Правилното одгледување од само еден хектар може да се заработи од 600 до 3.300 евра.

Ако ова растение се одгледува во пластеници, заработката може да се зголеми и до четири пати, бидејќи годишно се постигнуваат до четири берења.

Семејството Крстајиќ, кое живее во околината на Дивчибаре, одгледува жалфија веќе три години и за ,,Мондо,, изјави дека за тоа им требаат нешто повеќе од 1.000 евра инвестиција.

Ова е основната количина за други лековити растенија, како што се нане и камилица. Од друга страна, приходот е повеќе од 2.000 евра.

„На самиот почеток инвестиравме околу 2.000 евра за еден хектар. Некои инвестираат помалку, некои повеќе, но главно минималната е 1.500 евра, а максималната околу 3.000 евра.

,,Мислам дека тоа е сосема исправно, бидејќи добивката е околу 2.500.000 до 5.500 илјади евра, во зависност од приносот “, тврди Олга Крстајиќ.

“Најголемите приноси се добиваат во третата и четвртата година, а потоа постепено се намалуваат. Од површина од еден хектар може да се добијат од три до пет илјади килограми, и суви лисја од две до три илјади килограми.

Ако одите на дестилација, од тоа може да се добие најмногу 30 килограми есенцијално масло “, вели Олга Крстајиќ.

Како што вели, за профитабилно одгледување на жалфијата потребни се неколку работи, како што се локација, област, механизација и опрема.

“Нашиот регион и целата област во Ваљево се погодни за одгледување лековити растенија и ние избравме жалфија. Почвата, надморската височина и климата се добри, но во спротивно, ова растение нема да успее.

,,Тоа е една од причините зошто избравме, Втората причина беше што дознавме дека побарувачката за жалфијата е зголемена во изминатите неколку години “, вели Олга.

“Дури и оние кои имаат половина хектар и одгледуваат жалфија, можат да заработат. Ова е особено точно за оние кои имаат оранжерии, бидејќи во тој случај тие имаат принос во текот на целата година, а не само кога е сезона.

Тоа значи дека ќе имаат четири берби годишно. Се разбира, колку повеќе берби, толку е поголема заработката.

,,Сепак, она што е добро кај жалфијата е тоа што може да се одгледува во различни услови, а стаклена градина во сезоната генерално не е потребна. Приносот може да биде добар на отворено “, велат од семејството Крстајиќ.

“Се препорачува жалфијата да се одгледува во ридско-планински области, со фрагментирани парцели. Дел од средствата треба да бидат насочени кон набавка на сушари и опрема за завршна обработка.

,,Оваа работа е најдобра кога работите во мали и средни семејни и земјоделски фарми, со своите Сепак, клиентите и пазарот треба да бидат обезбедени однапред, бидејќи жалфијата не може да чека и се прават залихи и складирање.

,,Во сето ова, важна е поддршката од задругите или здруженијата на производители “, заклучува земјоделскиот експерт Предраг Ранковиќ.