Од пејачка до продавачка: Љубица го остави микрофонот за да продава зеленчук и овошје

  • By klaster1
  • јуни 2, 2021
  • 0
  • 2133 Прегледи

Работата на музичарите беше една од најзагрозените за време на најголемите бранови на вирусот. Љубица Крсмановиќ пее веќе 18 години, а претходните 14 месеци биле многу тешки, бидејќи таа и нејзините колеги од бендот мораа да ги откажат сите договорени настапи.

Сепак, овие музичари не очајуваа, туку најдоа нови работни места за време на епидемијата и со тоа се погрижија за себе и за своите семејства.

Кога на нејзиниот микрофон почна да се собира прашина, таа го замени ос продавање на овошје и зеленчук. Таа минатата година работела како бејбиситерка, а потоа собирала малини и сега најде работа во самопослуга.

– Минатата година беше многу тешка, имаше многу дилеми и размислувања длабоко во ноќта – како и што да се прави понатаму.

-Кога мина првичното неверување и кога се помирив со фактот дека долго време нема да има ништо од настапите, решив да свртам друга страница. И порано научив да бидам борец, па овој пат не се предадов и не чекав помош “, вели Љубица за ,,РИНА,,.

Таа нашла работа, но и тоа не било толку лесно затоа што морала да се справи со многу предрасуди кои се поврзани со жени кои се занимаваат со пеење.

„Меѓу редовите, можев да разберам дека тие не сакаат да ангажираат пејач, не знам од кои причини, но секако тоа се предрасудите што нè следат.

Сепак, со мојата работа докажав дека сигурно нема место за предрасуди. Кога сето ова ќе заврши, планирам да се вратам на пеењето, но и да си ја задржам работата во продавницата “, вели Љубица.

За време на сите овие месеци, се зборуваше многу за тоа како и на што живеат музичарите за време на епидемијата, а како што велат, не ги заобиколија и злобните коментари кој се зборуваат за нив.

„Имаше и такви кои се радуваа на нашето стра дање. Честопати сме чуле дека да одиме да земеме лопата и да копаме, и никој не знае колку труд и време навистина вложивме за да станеме музичари.

,,Не е толку лесно како што некому може да изгледа. Имаше и такви кои не поддржуваа и секако дека никогаш нема да го заборавиме тоа “, рече пејачот Младен Цветковиќ.

Финансиските загуби што ги претрпеа беа исклучително големи затоа што за време на епидемијата мораа да откажат над 100 настапи.

Сепак со подигната глава, машките членови на ,,Стоп бендот,, од Горњи Милановац најдоа работа. Сега, сепак, тие се надеваат дека животот конечно ќе се врати во нормален живот, кога поминувањето време со музика беше наша реалност.