Од Германија пристигна убава вест за Македонците кои планираат да аплицират за работна виза

  • By admin
  • јули 26, 2021
  • 0
  • 14663 Views

Германија во изминатите години стана вистинска мека за многумина Македонци кои одлучија да заминат и да се преселат во оваа држава.

Бројката постојано расте со најави овој тренд да продолжи, а во таа насока се и најновите информации од Германија.

Работниците од Западен Балкан можат повторно да аплицираат за работа во Германија по паузата предизвикана од пандемијата „ковид-19“.

Имено, како што потврди Доминик Ерентраут, заменик главен портпарол на Федералното Министерство за труд и социјална работа на Германија, практично сите ограничувања се укинати од 4 јули, кога станува збор за правилото за Западен Балкан и другите програми за вработување на нашите работници во таа земја.

„Поради пандемијата ковид-19, германското Министерство за внатрешни работи го ограничи влезот од трети земји на ниво на ЕУ. Овие ограничувања беа укинати од Министерството за внатрешни работи на 4 јули и повеќе нема ограничувања за ниту една од шесте земји опфатени со правилото за Западен Балкан. Ова повторно овозможи вработување во Германија преку Правилата за Западен Балкан.

Сепак, треба да се нагласи дека воведување на ограничувања е можно во секое време, во зависност од развојот на ситуацијата предизвикана од пандемијата“, објасни Ерентраут за Независне новине.

Што се однесува до Правилото за Западен Балкан, тој објасни дека тоа никогаш не било укинато, особено не откако, како што нагласи, беше продолжено повторно за период од три години на почетокот на годината, односно до крајот на декември 2023 година.

„Ова правило ја опфаќа иМакедонија, а единствената новина во однос на претходното правило е воведување ограничување од 25 000 кое се однесува на сите земји, кои, освен Македонија, исто така ги вклучуваат Албанија, Косово, Црна Гора, БиХ и Србија“, рече тој.

Кога станува збор за можно отворање на нови работни места во Германија, во моментов нема соодветни податоци. Како што е објаснето, со оглед на тоа што пандемијата е сè уште во тек, германските работодавци во моментов не можат да проценат каква ќе биде потребата на пазарот на трудот во наредните месеци, па затоа сè уште не ја најавуваат.

Независне новости испратиле прашање и до германскиот Синдикат на работодавачи, но и по пет дена не беше добиен одговор, што ја потврдува тезата дека тие во овој момент сè уште не се подготвени јавно да ги кажат своите потреби.

Покрај тоа, како што беше кажано, Германија посветува големо внимание на иницијативата „Мал Шенген“, која сака да ги задржи работниците во регионот и да создаде заеднички регионален пазар, за да може регионот полесно да се интегрира во ЕУ.

Инаку, пред неколку дена, сите тројца кандидати за канцелар на Германија беа гости на германската телевизија, откако Ангела Меркел ќе се повлече оваа година.

Армин Лачет, од нејзината партија и нејзиниот најверојатен наследник, Олаф Шолц, кандидатот на германските социјалдемократи и Аналена Бербок, кандидатката на Зелените, потврдија дека ќе поддржат и ќе продолжат да работат на интеграција на Западен Балкан во ЕУ, што е важна порака за целиот регион.

Како и досега, сите работници ќе можат да се вработуваат сите работници, без оглед на формалните квалификации што можат да докажат дека работодавачот во Германија сака да ги вработи. Тие ќе мора да одат во Германската амбасада со соодветни документи и да аплицираат за работна виза.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *