Овчарот Љубинко заработува колку еден Премиер: Освен мене никој не сакаше да ја прифати оваа работа

  • By klaster1
  • мај 25, 2021
  • 0
  • 7138 Прегледи

Од мај, Љубинко Радевиќ (63) од селото Јабланица во Златибор чува дури 380 грла овци на планинските наноси.

Може да се каже дека ова е едно од најголемите стада во Србија, а овци има од повеќе села кој му ги довериле на Љубинко да ги чува.

“Сопствениците од нашиот регион, но исто така и од Крушевац, Пожега, Јасеново, вкупно 28 од нив ги донесоа овците за чување.

Оваа практика порано беше вообичаена за чување на овците во пасење во планина, но денес тоа е реткост”, вели овој пастир.

Работата не е ни малку лесна, но она што влијаеше на Љубинко да прифати да чува овци во шумите на Златибор, се парите.

Тој може да заработува месечна плата многу поголема од онаа означена како просечна во Србија и е плата еднаква на премиер.

„Да се ​​чува една овца чини 400 динари на ден, или 2.000 месечно. Не е многу индивидуално за сопственикот, ако стадото има просечно околу 10 овци.

,, Но кога сето тоа ќе се додаде и помножи мојата месечна заработка ќе дојде околу 140.000 динари. Овци се чуваат од мај до октомври, така што вкупната заработка за тие пет месеци е околу 700 000 динари.

Ова не е мала сума пари, особено за нас селаните кои живееме исклучиво од ова. На почетокот добиваме половина од парите , што многу ни значи да купиме се што е потребно за куќа. А другата половина по завршувањето на работата “, вели искрено Љубинко.

Заработката е добра, но воопшто не е лесна

“Колку што трчав по овците во првите месеци, изгубив 18 килограми иако јадев здраво и редовно јадев. За оваа работа ви требаат брзи нозе, но и да го познавате темпераментот на овцата.

Додека тие не станат една стадо, тие мора да се следат. Често се случува да залута, па ја враќам во стадото. Никогаш не можам да ги избројам сите, но имам посебни тактики за да проверам дали ги има сите.

Да пасат пред седум наутро и да бидам со нив додека не се стемни. Кога врне, градот и ветровите дуваат, ние сме овде на ливадата цело време. Секој динар во пастирската куќа е макотрпно заработен “, – вели овој човек од Златибор.

Само во одредени денови го заменува неговата сопруга, а веднаш потоа овој вреден пастир продолжува таму каде што застанал. Тој е доказ дека кој сака да работи секогаш има нешто, дури и ако тоа чување овци.

“Никој не сакаше да ја прифати оваа работа освен мене. Младите се жалат дека нема работа и тие одат во странство да им служат на другите, додека помошта би ми била добредојдена. Но, сето тоа е залудно, младите се мрзеливи”, заклучува Љубинко.