,,Не смееме да седнеме ниту кога нема муштерија, одењето во тоалет се запишува, а платата никаква“

  • By klaster1
  • јуни 25, 2021
  • 0
  • 14156 Прегледи

Уна Филиповиќ (32) работела пет години како продавачка во ексклузивна продавница во трговски центар во Белград. Откако поднесе отказ, таа сакаше да го сподели своето искуство и за „Мондо“ и откри зошто никогаш повеќе не би се вратила на работа во бутик.

Минималец, стоејќи шест или седум часа и секојдневно малтре тирање од страна на клиентите, беа клучни за таа да ја донесе таа одлука, а единствената светла точка се нејзините колеги, со кои секој ден делеле „добро и зло“.

Работничката за ,,МОНДО рс,, вели дека прво имала договор на три месеци, потоа на шест месеци, една година, а потоа на неопределено време.

“Смената во бутикот траеше шест или седум часа, вие стоите цело време и никој нема право да седне, дури и кога нема клиенти.

Се разбира, тоа може да биде тешко и физички и психички.” Тоа е трговски центар каде нема многу пороток на воздух и бесе загусно.

Кога одевме во тоалет, моравме да се запишеме во колку сме отиделе, а кога ќе се вративме, мораше да записеме кога се вракаме. Требаше да се знае точно колку пати излегол на пауза и колку долго престојувал “, вели Уна Филиповиќ.

Имав еден слободен ден во неделата и секако, никогаш не знаев кој ден ќе биде, објаснува таа.

“Одењето од ноќната смена наутро е особено тешко. Ние работиме до 10 часот навечер, близу 11 и пол, додека наутро треба да бидам на работа околу 7.

Кога ќе пристигне стоката, мора да дојдете, дури и ако имате слободен ден. ќе има човек да ни помогне, но има малку машки работници во бутикот.

Така што во главно девојки прават сè сами. Единствената добра работа за таа работа беше тимот, го поминавме сета таа бо лка заедно, полесно беше да се издржат сите неугодности заедно “, вели тој. таа.

Сите работници во ексклузивната продавница работеа за истите пари и немаше можност за зголемување, објаснува Уна Филиповиќ.

“Платата остана иста откако почнав да работам, се додека не се откажав, и изнесуваше 35.000 динари плус превоз. Со тоа едвај се снајдов, додека ја плаќам киријата, не ми останува ништо.

,,Знаев дека без разлика на се дали работите на каса, продавате, работите еден месец или пет години, платата е иста и не е можно никакво унапредување“, изјави оваа продавачка во трговски центар.

Мустериите се закануваат и употребуваат мнгоу погрдни зборови

Сепак, како што вели, ништо од тоа не би било тешко за неа, доколку не постоеја ката строфални ситуации со клиенти што доведоа до стрес на дневна основа.

„Секој ден се случува некој да се истури врз нас, затоа што има лош ден или само затоа што може. Клиентите се расправаат ако сакате да проверите колку работи имаат,ако не треба да ја вратат стоката но, тие пцујат и се заканува. “, вели работникот.

Еден човек сакасе да ја удри колеската и рекол дека ќе ја чека после работа, бидејќи неговата сопруга не можела да го смени фустанот.

“Една колешка беше плукана од жена кога и се приближи, бидејќи нејзината торба свиркаше на излезот. Имаше сè, тешко е да се заборави и, после сè што реков, никогаш повеќе нема да работам во продавница, заклучува Уна.