Неповолни вести од Визер и за Македонците: Ги намалува бројот на летови од Скопје и Охрид

  • By admin
  • август 15, 2021
  • 0
  • 6947 Views

„Виз ер“ го намалува бројот на опе рации на многу од своите дестинации во поранешна Југославија од почетокот до средината на октомври поради недостаток на расположлив персонал.

Авиокомпанијата првенствено ќе ги намали фреквенциите за еден лет неделно, оставајќи бројни линии со само една неделна ротација.

Авиокомпанијата го решава проблемот со недостаток на екипаж со започнување ит на акција за вработување во Скопје, Белград, Сараево и Тузла, пишува Ex-Yu Aviation News.

Компанијата, исто така, склучи договор со ACMI (авион, екипаж, одржување и осигурување) за да обезбеди доволен број членови на екипажот. Авионите остануваат достапни, а бројот допрва треба да се врати во флотата. Авиокомпаниите како што се GetJet, Titan Airways и HiFly извршуваа летови на „Виз ер“.

Со оваа мерка зафатени се се услугите од Скопје, Белград, Сараево, Тузла, Бања Лука, Сплит, Дубровник и Охрид.

Од Скопје, авиокомпанијата ги намалува фреквенциите на летовите до Барселона, Берлин, Копенхаген, Гетеборг, Хановер, Нирнберг, Скавста, Ваксјо и Турку.

Линиите зафатени од недостатокот на екипаж од Белград вклучуваат Базел, Хераклион, Ларнака и Санторини.

Од Сараево компанијата ги намалува фреквенциите за Бове, а ги откажа плановите за започнување лет до Лондон Лутон, но претходно оваа недела објави стационирање на друг авион во градот од средината на декември.

Понатаму, превозникот ги намали фреквенциите од Тузла до Баден Баден, Меминген и Виена. Од Бања Лука, услугите кон Ајндховен беа намалени, додека беа намалени и летовите од Охрид до Виена.

Фото: ТАВ Скопје фејсбук

Намалувањето на фреквенциите на авиокомпанијата влијаеше и врз нејзиното работење на хрватското крајбрежје, при што фреквенциите од Сплит до Дортмунд, Гдањск, Лутон, Рим и Виена се намалени, а скратени беа летовите од Дубровник до Виена и Варшава.

Про блемот со недостиг на персонал е како резултат на панде мијата на корона вирусот. „Виз ер“ минатата година отпушти голем број кабински екипажи во своите бази, вклучително и оние во поранешна Југославија.

Исто така понуди доброволно заминување, што беше и поголемо од бројот на оние што беа погодени од самите отпуштања. Ова е затоа што платите на екипажот на „Виз Ер“ се генерираат во голем дел од продажбата „он борд“.

Како и од други задачи поврзани со перформансите, кои беа ниски или непостоечки во поголемиот дел од 2020 година и во дел од 2021 година поради „Ковид-19“ и значително намалениот распоред за работа. Како резултат на тоа, членовите на персоналот останаа со основниот приход од плата, принудувајќи многумина да бараат работа на друго место.

Фото: ТАВ Скопје фејсбук

Претходно, во четвртокот, компанијата соопшти дека бара нови членови на кабинскиот екипаж низ своите бази во поранешна Југославија. За таа цел нискобуџетната авиокомпанија ќе биде домаќин на настани за вработување во Скопје, Белград, Сараево и Тузла.

Отворениот ден за регрутирање ќе се одржи во Скопје на 21 август во 9.00 часот во хотелот Тим апартмани, во Белград на 25 август во 09.00 часот во хотелот Џамп Ин, во Сараево на 27 август во 09.00 часот во хотелот Холидеј и во Тузла на 29 август, исто така во 09.00 часот, во хотелот Голден Стар.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *