Необично занимање за Предраг: Оваа работа треба да ја работиш со љубов

  • By klaster2
  • октомври 25, 2022
  • 0
  • 187 Views

Станувањето во пет часот наутро, подготвувањето опрема и заминувањето на пат во Бужим, Велика Кладуша, Чапљина или Гацко се секојдневието за Предраг Белензад, пишува Микромрежа.

Овој 31-годишен маж ги одржува копитата на добитокот и со ова се занимава повеќе од шест години, додека со ветеринарната струка се занимава околу 13 години. Како што им кажува на сите, на почетокот и било чудно зошто ја одбрал оваа работа, но луѓето веќе се навикнати на него.

Луѓето ми кажуваат секакви работи. Најчестите коментари се „дете, зошто ти требаше ова“, бидејќи, знаеш, ова не е баш чиста и лесна работа, но од тоа можеш убаво да се живее“, раскажува Предраг во интервју за ,,Микромрежа”

Работата на Предраг е исклучително важна за фармерите, бидејќи ги зголемува приносите на млеко до 20 проценти по третманот со копита. Се работи со специјална машина, во која се фиксираат добитокот, а потоа се е во рацете на овој млад човек.

„Пожелно е да се прави нега на копита двапати годишно. Еден третман по добиток чини околу 20 босански марки без дополнителни трошоци кои вклучуваат лекување.

,, Верувајте, не секој има стомак за такви работи, особено кога се копитата се во лоша состојба, кога се појавуваат чи рови и слично, но смислата на оваа работа е да се спаси добитокот.

,, Со оглед на тоа дека со оваа работа се занимавам повеќе од шест години, успеав да набавам машина, која е практична и во која треба само да ја ставиме сто ката, по што следи рутинска работа на преработка“.

Работата каде што запознаваш многу вредни луѓе има многу предности, вели Предраг и додава дека му било поинтересно да работи со фармери отколку со некој ,,дигнати” луѓе.

„ Мораш да си ја сакаш работата, а за мене предизвик се новите познанства и одредени специфики, како на пример тој бик од Пошушје кој чини над 100 илјади КМ

,, Но со нив е лесно за работа бидејќи често патуваат околу коридата, па затоа лесно влегуваат во машината, има одредени потешкотии.

Во оваа гранка навистина има работа, бидејќи како што вели Предраг обработува неколку илјади говеда годишно, а често работи и прекувремено бидејќи не може да стигне сегде.

Неговата компанија „Хоф Триминг” е позната низ БиХ, а сите сериозни земјоделци сведочат дека навистина вреди да се прави овој третман.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *