Ненад го напуштил директорското место за да се посвети на одгледување животни

  • By klaster1
  • мај 16, 2021
  • 0
  • 330 Прегледи

Ненад Ордиќ, кој работел како директор на правна служба во јавна установа во Врање, ја напуштил работата во државна компанија, со цел да се повлече на село и да одгледува автохтони раси на животни.

Во неговата мала зоолошка градина, ништо не недостасува, а повеќето автохтони раси на животни се на едно место во Србија.

Сите живеат заедно.

– Животните ги сакам уште како дете и ги чував дури и во Врање кога бев таму, само ги преселив тука и додадов нешто.

Како што вели Ненад, има многу работа, особено во лето, и често се случува странци да доаѓаат во неговата градина.
Само љубовта го натерала да ја започне целата активност со животни, а не, комерцијалната страна на овој бизнис.

– Тука има и животни чиј опстанок е заг розен.

Во неговата колекција има дури и златнокрилна патка, патка што се споменува во српските епски песни.

– Поднебјето на оваа патка е Косовско поле, но јас ја чувам оваа.
Друга атракција на зоолошката градина во Ненад е дивиот каракачански коњ Јабучило.

– Очекуваме луѓе од Америка кои треба да ја земат коскената срцевина и нејзината кр в, бидејќи се сомневаат дека има гени на тарпан, стар вид на коњ што изу мрел.

Ако се утврди дека е тарпан, тогаш тој ќе се пресели во Америка – вели Ненад, кој додава дека Јабучило веќе има двајца потомци, а третиот е на пат.

Во неговото животинско царство спаѓаат и неколку видови специјални овци, кои се наоѓаат на фреските на српските средновековни манастири.

– Во Србија овие овци ги има уште во Војводина. Тој вид е на работ на истребување и станува збор за средновековен српски вид. Можам да кажам дека таа е чисто српски вид овци.

Па, сега кога не знаевме како да ги присвоиме, Унгарците ја опишаа како нивна овци – вели Ненад.

Заменувајќи го градот со село, Ненад имаше важна мисија. Да се ​​зачуваат автохтоните раси на српски животни.