Небојша од Скопје помагал на многу, а сега во солзи вели: Сакам да живеам, но не зависи од мене

  • By klaster1
  • мај 16, 2021
  • 0
  • 16663 Прегледи

Небојша Додевски од скопско Стајковци има 43 години, потекнува од скромно семејство, како и секое дете со својот темперамент, ке направи и добри и лоши работи, а тие некој негативните ќе допринесат и ке влијаат во неговиот понатамошен развиоток.

– Потекнувам од скромно сиромашно семејство, како мал играјќи си кај соседите, здоглеувам едно мало шишенце со раствор, мислејќи дека е сок се посегнувам да го испиијам, но само што го допрев до устата паднав на земја.

Тоа било раствор за прскање на лозјето, ми паднаа забите, а и имав последици на устата. Ме однеле на болница и ме спасиле.

– После некое време уште една не згода, кога почнавме да ја градиме куќата, во тоа време одев и живеев во Кочани, бидејќи мајками потекнува од таму.

-И во сезона на жетвата, бев во поле, и легнат во него, таму ме каснува пајак, кој ќе ми остави последици во понатамошниот развој.

-Овде не завршуват моите малери, рипнав од куќата, со чадор, но за жал чадорот ми се заврте нагоре, и јас паднав, завршив во болница, и ме правеа операција од кила. Истотака имам паѓано и во септичка јама, од таму ме спаси мојата мајка.

И кога го минува пубертетот, тој се смирува, решил да се промени, хуманоста станала негово секојдневие и на сите собири станал лидер. Тој и основал организација ,, Храна, не ор ужје”. Гледајќи ги другите среќни ке го полни неговото срце.

– Кога се случи по плавата во 2016 во Стајковци, одев и го замолив сопственикот на еден ресторан да готвам јадења таму и да ги носам куќа по куќа, со наши продукти.

– Помагав овде, заминав во Србија па Холандија, Франција, Шпанија, Италија, во сите тие земји помагав и работев хуманитарно, мене со тоа ми се полни душата.

– Тука дојде еден бенд во Скопје, со нив соработувавме, таму ја запознав мојата идна љубов, се дружевме, па се заљубивме, отидовме во Романија, и тогаш почна про блемите.

Осеќав се поголеми и поголеми бол ки. Милсев дека е од синусите, така константо 3-4 месеци си дојдов дома во Скопје, се прегледав, и тогаш останав запрепа стен. Едниот бубрег ми се исушил а другиот рабоетл минимално. Ми вела шансите да пре живеам биле минимални.

-Не е кој зане каков живот, ама штом се разбудам уште еден ден сум среќен, вели низ солзи Небојша.

-Започнаа и многу големи бол ки низ цело тело, на дијализа открив про блем со панкреасот, дознав за почетна фаза на кан цер.

-Ми се случува да заборавам кој ден сме денеска, неможам долго да стојам на нози, навистина ми е тешко. Сакам да живеам но не зависи од мене. Секој ден се молам за уште еден ден живот.

Тој зема туѓа нега од 3 300денари , но таа не стигнува ни за лекови а камоли за нешто друго, оди на дијализа, и се надева на трансплатација.

– Пак ќе кажам фала му на Бога, имам родители, кој не сум многу во контакт, ама сепак ги имам и се тука покрај мене имама пријатели што е многу битно.

– Сакам кога ќе посакам нешто да си го купам, а не да велам на 43 години ,,Мамо купи ми го тоа,, навистина боли тоа, вели низ солзи Небојша кој својата сторија ја раскажа пред камерите на ,,Срце на Дланка,,

– Да се вратам во нормала и да можам да спијам мирно, тоа ми е голема желба, јас немам спиено нормално веќе 3 години.