На нива е од 3 часот наутро – за него велат дека е „крал на пиперките“

  • By admin
  • јули 9, 2021
  • 0
  • 5322 Прегледи

Младиот одгледувач на зеленчук, Његош Стојадиновиќ eод Пријепоље стана широко познат по производство на најквалитетни пиперки.

Дека може убаво да се заработува и живее од земјоделството доказ е самиот тој. Поради високите приноси и квалитетните плодови во долината Полим, тој стана познат како „крал на пиперките“.

,, Претходно работев некои други работи, но пресеков и решив да сменам. Прво започнав со помали површини, на 15-20 ари, а потоа си реков дека ќе работам многу напорно, па тоа беше хектар, два.

,,Не ми претставува проблем да работам, сега започнав да садам црвен пипер на фолија, со цел да го подобрам производството што е можно повеќе, бидејќи од оваа работа може убаво да се заработи “, вели Нјегош.

Овој млад човек ја донел најважната одлука во неговиот живот пред 11 години. Тој решил да остане на својата земја и да го направи земјоделството своја животна обврска, бидејќи, како што вели, мажот е најсилен кога е самостоен.

Зголемувањето на површината на овоштарниците беше диктирано од побарувачката, која беше поголема секоја сезона благодарение на квалитетните плодови.

Оваа година, на четири хектари плодна земја покрај реката Лим, тој засади 70.000 пиперки, нешто помалку зелка, малини и пченка. Тој посветува големо внимание на секоја култура и е на терен од зори до зајдисонце.

„Јас секогаш им велам на сите што се занимаваат со земјоделство, ако не можете да работите четири хектари добро, работете два затоа што на сè мора да се посвети максимално внимание.

,,Кога сезоната ќе заврши, станувам во четири наутро и работам додека не се види “, посочува овој вреден земјоделец и додава дека ништо не треба да се прави на сила и без волја.

Пиперката, вели Његош, е многу барана култура, но ако сè е направено на време и работено со многу љубов, успехот е загарантиран.

„Првите 25 дена се најважни за пиперката сè додека не се зафати добро. Потребно е многу наводнување, а важно е да се прска на време затоа што е чувствително на бактериоза.

Пиперката од неговите плантажи се продава во Германија, земјите од регионот и низ цела Србија, а побарувачката е зголемена во последните неколку години благодарение на социјалните мрежи.

„Нема продажба без добро рекламирање и, се разбира, квалитет, ова се главните услови, а социјалните мрежи сега ни даваат големи можности“, тврди Његош.

Пријателите и окружувањето на Његош имаат само пофални зборови за него и тврдат дека нема таков работник во 100 села.

„Његош веќе е на поле во три часот, наводнува, копа, тој е таму од утро до вечер, но му треба млада жена да го следи, не мора да копа, само да му биде барем поддржка “, вели неговиот сосед Јован Радуловиќ.

Но, се чини дека девојките не се многу импресионирани од неговиот избор да останат на село и да работи со земја, па сродната душа е единственото што му недостасува на овој млад домаќин.

„Кога девојчињата ме гледаат вака со мотика, фреза и трактор, не им паѓа на памет да излезат со мене. Денешните девојки сакаат забава и уживање, но не можете да уживате ако не работите.

Ова не е ништо страшно, земјоделството е работа што сакам да ја работам, вистина е дека често сум и прашлив и каллив, но јас сум свој шеф “, посочува Његош.