На баба Станка и се прикажала Света Петка: Сведочење кое многумина доведе до солзи

  • By klaster2
  • октомври 27, 2022
  • 0
  • 293 Views

Некаде околу доцните деведесети години, на тогаш шеесет и деветгодишната Станка Видаковиќ од Доње Клакар и се појавил ликот на Света Петка.

Подоцна е пронајдена икона на овој светител на местото каде што Света Петка и се јавила на баба Станка. Истата икона, која се наоѓала во православниот храм во Подвиње, кај Славонски Брод.

Според сведочењето од баба Стана на местото каде што се појавила иконата на Света Петка, тоа не се случило еднаш туку неколку пати.

Пред првото прикажување во близина на куќата на баба стана во сред бел дел се за палило сено, а околу неа немало никој.

– Подоцна во неколку наврати ми се појави дека г ори о ган на место каде што нема сено. Еднаш кај изворот ми се појави ликот на света Петка. Претходно од него бликаше мал млаз вода, а откако се наближував млазот се зголемуваше – изјави баба Станка.

Оние кои подоцна ја испиле оваа вода велат дека е лековита. Многумина кои ја пиеле оваа вода и му се поклонувале на светителот, подоцна закрепнале од бо леста што ги погодила.

Приказната за јавувањето на Света Петка во Дубоковац се прошири надалеку, па многу луѓе денес доаѓаат овде земајќи ја чудотворната вода.

Слично искуство на старата Стана имале уште двајца жители на ова село, кое се наоѓа во подножјето на планината Вучјак. Велат дека им се јавила Света Петка.

Во предвечерието и на денот кога се празнува овој светител, секоја година река од народ доаѓа во градот Дубоковац, кај Брод, каде што пред дваесет и осум години се појавила света Петка Трнова,

Од ова место, тврдат многумина, кои дошле овде, се враќаат дома како преродени. Многумина ветија дека ќе дојдат овде колку што можат.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *