Молат за странски работниците – една од најубавите и најплатени држави бара помош

  • By admin
  • јуни 27, 2021
  • 0
  • 12509 Прегледи

Овие земји отсекогаш биле во првите десет во извештаите за индексот на светската среќа откако првпат истиот бил објавен во 2013 година.

Тоа не може да биде случајност и во нив дефинитивно постои нешто посебно по што се истакнуваат од сотатокот од светот.

Скандинавците не сакаат да станат милионери. Тие знаат како да бидат вредни на работа и да уживаат во тоа, но и многу време поминуваат во природа и со пријателите и посветени се на своите хобија. Сето тоа е можно поради тоа што имаат вишок време кое им останува.

Имено, во Данска луѓето работат по 37 часа неделно, за разлика од другиот дел од земјите каде што најмалку неделно се работи по 40 часа неделно.

Поголемиот дел од вработените си одат од работа во околу 16 часот, така што имаат време за сè.

Данците не губат време на разговор со колегите затоа што знаат дека така побрзо ќе ги завршат работните обврски. Кај нив е нормална комбинацијата на работа на вработените од дома и од канцеларија.

Тие годишно имаат одмор од пет седмици, а доколку работата им го загро зува менталното здравје, можат да земат т.н. отсуство поради стр ес.

Престојот на отворено е полн погодок за нашето здравје, а Скандинавците знаат како да го искористат тоа максимално. Без оглед на студеното време, тие речиси секогаш се надвор, а дури имаат и поговорка за тоа – не постои лошо време, туку само лоша облека.

На Исланд младите мајки добиваат девет месеци породилно отсуство, а татковците три месеци. Во Шведска „новопечените“ родители добиваат по 480 денови платено отсуство, а тогаш добиваат 80 отсто од своите плати.

Бремените жени може да работат една четвртина помалку од работното време се додека детето не наполни осум години.

Сите ние најголемиот дел од парите со кој располагаме вообичаено го трошиме на основните работи – храна, лекови, школување. Тоа не е случај со нордиските земји. Таму здравството и образованието се бесплатни.

Финска, земјата која важи за најсреќната во светот, се соочува со демографска кр иза поради стареење на популацијата.

Финска е прогласена за најсреќна земја во 2021 година, и на оваа листа е веќе четири години. Позната е по добриот животен стардар и нискиот кри минал.

Во моментов четири од десет лица се над 65 години, а земјата има 5,5 милиони жители. Се проценува дека 2030 година 50% од населението ќе биде над 65 години, и нема да може да работи.

„Сега е познато дека ни требаат работници кои ќе помогнат да се помогнат да се покријат трошоците за генерацијата која старее“, изјави Саку Тихверчинен.

Единствен хенд икеп за странските работници се тешкиот јазик и лошото време кое владее во оваа северна земја.