Младиот 11 годишен Макс веќе неколку години живее во шатор – причината е несекојдневна

  • By klaster1
  • јули 10, 2021
  • 0
  • 2447 Прегледи

Макс Вузи од Девон, Англија, дошол до необична идеја во март минатата година – да спие во шатор за да собере пари за болнички трошоци, кои требало да бидат платени во институцијата каде што неговиот сосед Рик Ејбит доби соодветна нега во неговите последни денови

Откако собра половина милион фунти за хоспитализација во Ејбит, Макс (11) продолжи да кампува и да донира пари во добротворни цели.

Така, пред неколку вечери тој спиел во шатор пред зоолошката градина во Лондон, со цел да ги инспирира другите деца во акцијата „Бој Јорк кревет“ и да собере пари за хуманитарната организација што им помага на децата пишува „Дејли меил“.

За време на неодамнешното гостување во една телевизиска програма, тој рече дека планира да продолжи да спие во шатор и да собере што повеќе пари, па се пошегува дека неговите родители треба да ја изнајмуваат неговата соба.

– Откако и помогнав на установата за палијативна нега, помислив колку би било добро да им се помогне и на некои деца.

-Одлучив за оваа организација, бидејќи тие имаат добра организирана акција, а јас се научив на ваквиот живот и не ми е проблем- рече тој.

Акцијата собира пари за децата погодени од пандемијата. Макс во понеделникот помагаше во зоолошката градина, а потоа заспа во својот шатор пред кафезот со лавови.

– Беше возбудливо, лавови и мајмуни цело време се слушаа, а во еден момент шаторот се преврте затоа што не го обезбедив добро, и почна да дува засилен ветер – рече тој.

Овој млад човек веќе инспирираше 1000 деца да спијат во шатор уште од март. Деца од Америка до Сингапур учествуваа во „големото кампување“.

Макс собра пари за институцијата што се грижеше за неговиот сосед Рик, кој по чинал во февруари 2020 година. Рик беше тој што му го даде првиот шатор на Макс.

Мајката на Макс, Рејчел Вузи, беше воодушевена од успехот на нејзиниот син и многубројните луѓе кои ја поддржуваа неговата постапка.

– Синоќа лежев во кревет и плачев бидејќи одеднаш сфатив што точно направи – вели таа.

Макс започна да спие во шатор при првиот полициски час поради вирусот а исто така призна дека заспал во солзи неколку ноќи, бидејќи целата опрема му била целосно влажна поради дождот, но не се откажал.

Тој досега променил седум шатори, а најлошо беше кога бил нападнат од црвените мравки. Тој додаде дека зимата е голем предизвик бидејќи во неговиот шатор е многу студено.