Млада Австралијка која ги спакувала куферите и се доселила на Балканот: Таму само работат и најважни им се парите

  • By klaster3
  • август 5, 2022
  • 0
  • 146 Views

Додека едни размислуваат каде и како да заминат од Балканот, други, од различни причини се решаваат да дојдат да живеат во нашите краишта.

Сигурната иднина во Австралија, Елизабет Дуонг,  ја смени за убавините на Србија. Оваа дваесет и седумгодишна девојка не се двоумела да ги спакува куферите и да дојде во Белград поради љубов и да го научи српскиот јазик пред речиси три години.

На прв поглед, таа беше фасцинирана од  земјата и одлучи да остане таму засекогаш, дури и кога нејзината романтична приказна заврши. Многу брзо го совладала јазикот и успешно ја надминала таа пре чка.

Кога раск инавме љубовта остана, но за Србија. Затоа решив да останам. Луѓето овде се најљубезни на светот, имаат одлична смисла за хумор. Во Австралија само работат и најважни им се парите.

Дури кога ќе се пензионираат почнуваат да патуваат да живеат. Овде е сосема поинаку, Србите уживаат во секој момент. Луѓето во Австралија не го разбираат тоа -изјави Лиз.

Само екс тремно храбрите луѓе имаат храброст да ги спакуваат куферите и да се преселат на другиот крај на светот иако таму не познаваат никого.

Меѓутоа, како таа авантура сама по себе да не и била доволна на Лиз, оваа девојка решила да купи веспа и да ја обиколи поранешна Југославија.

– Луѓето ме гледаа зач удено кога на патот ја видоа мојата веспа од 50 кубици. Смешно беше и кога стигнав на граница, цариниците не ми веруваа дека сум патувала од Белград.

Ми требаа два дена и вкупно околу десет часа во еден правец да стигнам до мојата дестинација. Бидејќи поради малиот обем не можев да одам по автопат, тргнав од Белград преку Ваљево и понатаму кон Златибор. Таму спиев, а потоа продолжив кон Црна Гора – изјавила оваа неверојатна Виетнамка.

По учењето на јазикот, Лиз развила сопствен бизнис во Србија. Се занимава со видео монтажа и дигитални медиуми, а бидејќи не е врзана за една компанија и стр ого работно време, нејзината канцеларија може да биде цел свет.

– Имам работа што ја сакам и која ме инспирира, а уште посреќна сум наутро кога ќе станам и знам дека можам да ја работам од каде што сакам. Србија има што да им понуди на дигиталните номади, речиси сите одлично знаат англиски, се е модерно и оди во чекор со светот – завршува Лиз.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *