Младата 28- годишна Јована не се срами од работата – вози камион за отпад и е горда на тоа

  • By klaster1
  • мај 21, 2021
  • 0
  • 554 Прегледи

Дваесет и осумгодишната Јована Јокичевиќ од Крагуевац вози камион за смет и е единствената жена во оваа работа.

 

Таа вози камион на јавното комунално претпријатие „Шумадија“ и вели дека ја сака својата работа.

“Возев претходно, но се откажав кога се омажив. Добив понуда и ја имав честа да ме прифатат како единствена жена возач. Бев воодушевена, веднаш прифатив”, изјавува таа со насмевка.

Колегата на Јована, Немања Митровиќ не крие дека добро се снаоѓа зад воланот.

“На почетокот беше малку чудно, но сè е во најдобар ред. Таа извршува работни задачи”, вели Немања.

Никола Спасиќ додава дека таа одлично се вклопи во тимот, кој е претежно машки.

И навистина, жителите на Крагуевац ги кршат сите предрасуди кон жените возачи.

„Некои аплаудираат, некои се задоволни, некои викаат браво, но има и такви што фрлаат – ја гледаат жена и возат“, се присетува таа на различните реакции на нејзините сограѓани, кои редовно ги неутрализира со својата насмевка.