Младата професорка Емилија е главна фаца со своето Фиќо: Нема пари за кои би го продала

  • By klaster1
  • мај 14, 2021
  • 0
  • 3788 Прегледи

Тој има 42, таа 28, и тие се неразделни. Стариот автомобил „фиќо“ и младата професорка Емилија Тодоровиќ со години патуваат заедно по патиштата на Ужице.

Тие веќе извозиле заедно илјадници километри, и тоа пријателство, се чини, ќе трае долго.

Момчето на Емилија, Марко не е љубоморен на нејзината „врска“. Можеби, кој знае, двајцата ќе се венчаат во тоа фиќо“.

– Во последно време, трендот е да се изнајми овој свадбен автомобил, па мојот одговор е „зошто да не“. Со фактот дека во мојот случај, невестата ќе вози – одговара Емилија на прашањето дали ќе оди на свадба во своето ,,фиќо“.

Заслугата за фактот дека „фиќото” е во одлична состојба му припаѓа на таткото на Емилија , Предраг.

Тој и го подготви тој временски автомобил, ги провери сите витални делови и вложи пари за да замени сè што е потребно. Сега, уредно возило привлекува не само погледи, туку и потенцијални купувачи.

Еден љубител на „фиќо“ му понуди на татко ми 2.000 евра, но нема пари за кои би го продале – вели Емилија.

– Дедо ми беше раководител на сметководство во една фабрика за бакар, а тој исто така имаше своја работилница каде што знаеше да направи што и да побарам од него.

На крајот на седумдесеттите години од минатиот век, тој одлучи да купи нов автомобил, па во 1978 година најпрво нарача „Лада Специјал“.

Но, бидејќи го чекаа тоа возило една година и им требаа некои превозни средства, тој реши да купи „фиќо“, за да му служи за тој период.

На крајот,и „фиќото“ и „ладата“ пристигнаа во октомври и ноември 1979 година. Долго време тие автомобили добро ми служеа, а дедо ми, иако едвај чекаше да го поминам возачкиот испит и да започнам да го возам ова легендарно возило за жал не го доживеа тоа – се сеќава нашиот соговорник.

Таа го положила возачки испит во 2013 година, а следната година за прв пат седнала зад воланот. За почетници, на кратки растојанија. Со текот на времето, маршрутата Кремна – Перушац – Ужице била таква.

– Прво бев несигурна, кој некогаш возел постар автомобил знае дека не е толку едноставно. Се сеќавам и на моето прво претекнување со „фиќото“, на патот помеѓу Ужице и Златибор.

Кај тунелот „Палисад“ камионот забави пред мене. Мораше да му се залепам. Бев збунет затоа што „фиќото“ не е силно и не стартно, но татко ми ме охрабри и смири. Возачот на камионот се насмевна и ни замавна, но го претекнав, вели Емилија

Ја прашуваме, до кога ќе се дружи со својот автомобил, додека другите се помодерни и полесно се возат за мајки од сите страни.

– „Фиќото“ е без конкуренција. Бидејќи не се вози во текот на зимата, а искусни возачи велат дека е одличен на снегот, сакам да го проверам следната зима. Значи, планирани се уште неколку мали досредувања и долго ќе се дружиме заедно – заклучува Емилија Тодоровиќ.

Емилија, која од сограѓаните ја препознаваат по зачуваниот жолт автомобил, завршила Факултет за технички науки во Чачак и сега е професор во средното училиште Ужице, предавајќи компјутерски науки и информатика.

Во училишните денови, таа сакала одбојка и музика. Завршила музичко училиште, одделение за пијано, а потоа пеела во хорот на средното училиште. Но, таа не го заборавила пијаното.

Тој планира сега, 13 години откако свирела на него, да купи нов и да се врати во музичките води. Нејзините родители Предраг и Зорица, машински инженер и дипломиран правник, ја поддржуваат Емилија во нејзините намери.