Мичо со тешко срце: Животот ми виси на конец, донатор е мојата мајка но немаме пари за трансплатација

  • By klaster1
  • јули 22, 2021
  • 0
  • 3342 Прегледи

Мичо Шуjко (44) од Градишка, кој се бо ри со лошата болест уште од раното детство, не го поштеди својот живот, ниту неговата мајка Милица, која е подготвена да му подари бубрег на својот син.

Но за да му даде помош и да му даде нов живот тие немаат доволно средства за трансплатација, па така неговиот живот виси на конец.

Мичо е роден предвреме, а кога имал четири години, лекарите му дијагностицирале полицистични бубрези. Уште мал тој се соочува со предизвици.

Денес, овој граѓанин на Градишка живее без двата бубрега, а за операцијата во Загреб му требаат 80 000 марки, пренесува ,,Српскаинфо,,

Како што вели неговата мајка за соседните медиуми, тој својата болест ја наследил од својот татко, кој имал слични такви патешествија.

– Ја држевме болеста под контрола со тоа што одевме на редовни лекарски прегледи. Се беше во ред се додека пред 15 години тој доживеа сообраќајна незгода во Стара Градишка.

Тој во тие моменти ги повреди бубрезите, а лекарите морале да отстранат еден бубрег и слезина. После тоа, тој се опорави доста добро – рече Милица.

Сепак, скоро четири години по не среќата, здравствената состојба на Мичо стана комплицирана. Тој заврши во болница, цистите на бубрегот се зголемија, па лекарите мораа да го отстранат.

Оттогаш, дијализата стана негова секојдневна рутина. Според неговата мајка, тој добро ги толерира, но е психички оптоварен.

„Тешко е да чека“, вели таа.

Со цел да ги ублажи неугодностите на нејзиниот син, Милица реши да му донира бубрег. Сепак, се појавија нови пречки затоа што парите за трансплантацијата, што ќе се изврши во Загреб, ова семејство не може да ги обезбеди самостојно.

– Тој претходно беше подготвен за трансплантација во Бања Лука, но неговата состојба се смени, па остана статус кво некое време.

-После тоа, трансплантацијата беше повторно предложена на 3 март минатата година, но вирусот започна, па затоа не успеавме повторно – истакнува Милица.

Иако ситуацијата е тешка, Мичо вели дека се обидува да размисли позитивно.

– Одам на дијализа три пати неделно, четири часа. После тоа се враќам дома уморен. Трансплантацијата ќе биде извршена во Загреб.

– Но пред тоа ќе одиме на уште неколку прегледи на 12 август, па се надевам дека ќе ни ги кажат сите потребни информации и точниот датум на операцијата – вели Мичо.

Со цел да се соберат потребните пари за зафатот на Мишо Шуjко, на помош дојде Градската организација на Црвениот крст Градишка, иницирајќи хуманитарна акција за својот сограѓанин.

Координаторот за хуманитарни активности на Градската организација на Црвениот крст на Градишка, Мирјана Потајац, истакна дека семејството Шујко живее во лоши услови.

– Мичо е невработен, дете на во ен ветеран, а неговата мајка е пензионерка. Досега се собрани околу 30 000 КМ за неговото лекување.

На овој начин апелирам до сите граѓани низ Српска и странство, доколку можат, да му помогнат на нашиот сограѓанин – вели Потајац.

Доколку сакате да му помогнете на Мичо тоа може да го сторите на девизната сметка: EUR/BA: 39567321541658516, Sberbank DD, Swift code: SABRBA2B.