Милица низ солзи: Деновите ми се избројани

  • By klaster1
  • мај 25, 2021
  • 0
  • 5252 Прегледи

На Милица Адамовиќ од Бор и е потребна помош, и тоа итно . Оваа млада девојка се соочува со голем здравствен проблем.

Едниот бубрег и бил отстранет во 2009 година, со приказната дека ја изгубила функцијата и дека морала итно да се подложи на операција поради можноста да добие се пса.

Како што велат лекарите, тие и го спасиле животот.

За жал, поради оваа болест, Милица не можеше да ужива во нормално и безгрижно детство. Како што изјави за порталот ,,Еспресо,, од 18-тиот ден по раѓањето, за неа започнува вистинската бор ба и патешествие.

Сè започнало во Бор, каде што е родена. Лекарите погрешно ја лекувале од сеп са, по што таа отишла во Белград во Институтот за мајка и деца, каде сè уште нема напредок во лекувањето.

– После тоа го продолжувам лекувањето на Детската клиника Тирчов каде ми беше дијагностицирана бо лест на бубрег, ни рече Милица.

На Милица во овој момент и е потребен бубрег, но за да го добие потребен е нефролог кој ќе и помогне да ја заобиколи дијализата, што, како што вели таа,тоа не е единственото решение.

– Она што најмногу ми пречи е што немам извештај што ми дава „зелено светло“ да се обидам легално да најдам донатор преку разни организации! И затоа имам чувство дека рацете ми се врзани, вели Милица.

Она што во овој момент не смееме да го игнорираме, а што загрижува е дека според проценката на нефрологот, на оваа убава млада девојка и преостанува повеќе од шест месеци живот.

Според лекарот, дијализата е единственото решение преку кое Милица би се нашла на списокот на пациенти кои чекаат трансплантација на бубрег, а списокот е прилично долг.

Значи, Милица не го добила својот извештај што би и помогнал да пронајде донатор од една причина – затоа што лекарите веруваат дека дијализата е единственото решение за нејзиниот проблем.

– Мислам дека можам да се обидам сама да се борам за својот живот преку разни организации со цел да најдам донатор и да бидам трансплантиран, посочи таа.

Како што вели, нема врата на која не тропнала. Од друга страна, таа добила повици од луѓе со слични проблеми кои биле на дијализа дваесетина години.

– Некои успеаја со собирање на фондацијата и одење во Истанбул на клиниката „Аџибадем“ и успешно пресадување.

Исто така, оние кои продадоа се што имаат.Јас немам средства и имот да продадам, б не сум вработена, ја заклучува својата приказна Милица.

 

Животот не ја поштеди оваа убава девојка. Таа го загубила својот татко пред четири години, а моментално живее со нејзината болна мајка која имала опе рација на главата, како и со нејзиниот брат кој е дете со посебни потреби.

Милица не е вработена откако е отпуштена откако работодавците дознале за нејзината здравствена состојба.