Милисав живее со 360 динари месечно, мораат да му го отсранат окото, шест години живее во мрак

  • By klaster1
  • јули 5, 2021
  • 0
  • 3564 Прегледи

Животот су рово си поиграл со Милисав Тодоровиќ од селото Бажоглава близу Курчумлија, кој живее во трошна куќарка, сам, во услови недостојни за човек.

Тој ретко има редовен оброк, а повеќе е гладен отколку сит. Тој ги поминува напорните денови полни со немир и страв од самото утро во една просторија, без струја.

Како што вели, тој живее во целосен мрак веќе 6 години. А, бол ката да биде уште поголема, Тодоровиќ ослепел на едното око, додека на другото гледа околу 40, 50 проценти.

– Бев во болница 15 дена поради тоа око, лекарите велат дека треба да го извадат затоа што се инфи цирало и заг ноило.

Добив 100 инјекции за 10 дена, 10 секој ден.Но, не вреди. Се чувствувам непријатно ноќе затоа што немам струја и не можам да гледам добро со другото око.

Најлошо е навечер, покрај сите овие проблеми и да си сам, да не сте во моја кожа, ова не е живот, вели овој напатен човек.

Тодоровиќ посочува дека во трошната куќа, која едвај може и да се нарече куќа, нема бања, нема вода, кога има нужни потреби мора да оди надвор.

Тој исто така нема приход, односно, како што наведува, добива само 360 српски динари месечно. Патем, Милисав бил учесник во вој ната, но не по своја волја.

– Не можам да воведам струја, дури и да имам пари, затоа што ми го зедоа мерачот на електрична енергија, а куќата мора да биде легализирана за повторно да се воведе струја – вели тој.

Дејан Марковиќ (Милошевиќ), основач на Фондацијата „Народен железен полк“, посочува дека е неопходно да му се помогне на Милисав со купување и инсталирање на соларни панели, за тој повеќе да не живее во целосен мрак.

– Идејата е да му инсталирате барем соларни панели, за да може, меѓу другото, да го полни и својот мобилен телефон. Не дај Боже да му се случи нешто, тој не може да повика ниту брза помош.

Не смееме да дозволиме луѓето во 21 век да немаат струја во својот дом, па тоа се едвај минимални услови за живот а камоли за повеќе – посочува Марковиќ.

Доколку сакате да му помогнете на Милисав Тодоровиќ, тоа можете да го направите со уплата на девизната сметката на Фондацијата народен полк девизи: 340 – 10107926 – 98 или јавете се на Дејан Марковиќ на телефон број 061 / 1714-045 за повеќе информации.