Милан поправа се што ќе му донесете, но тоа што го прави со заборавените работи ги воодушевува сите

  • By klaster2
  • октомври 25, 2022
  • 0
  • 205 Views

Ош тетена постава на патика, скинат конец на чевелот, испу кана јака на кожна јакна, искинати фармерки, нефункционален патент на чанта, се доволни причини некој да ги фрли овие работи во отпад.

Иако тие, со мали поправки, измени и скромни финансиски трошоци, може да се користат долго време во непроменета состојба. На овој начин, многу парчиња обувки и облека, од кои некои имаат сентиментално значење, сè уште можат да се користат и да се зачува околината.

– Свесни сме за нашиот придонес во намалувањето на загадувањето на животната средина. Поправените обувки може да се користат многу подолго, наместо да се фрлаат веднаш штом се случи некоја ште та.

Чевлите, патиките и сандалите може да се поправаат неколку пати, се зависи од де фектот и квалитетот на обувките. Ако ѓонот се ош тети – може да се поправи еднаш, ако се откине конецот, ѓонот, може да се поправи неколку пати.

Во суштина, сè може да се поправи, единственото прашање во одредени ситуации е колку е тоа профитабилно. Квалитетот на патиката, на пример, зависи од тоа колку пати може да се поправи. Квалитетни обувки со добар ѓон може да се носат неколку години – вели за ,,Блиц” Милан Јовиќ, чевлар од Ниш.

Тој забележува дека претежно постарите луѓе носат чевли за поправка, додека помладите речиси никогаш не носат: Постарите генерации најчесто доаѓаат кај мене, младите доаѓаат многу ретко. Понекогаш ми се чини дека младите не знаат ни за што служи чевларот.

Или се срамат да донесат чевли или нема да носат „крпени“. А понекогаш, со мала интервенција, патиките може да се носат многу подолго.

Особено што новите патики сега чинат околу сто евра. Од друга страна, поправката може да чини од 100 до 2.000 динари, па многумина сметаат дека е вредно да ги поправат. Не се сите во ситуација да купуваат нови – објаснува Јовиќ.

Кај женските чевли со високи потпетици најчесто се заменуваат фластерите, додека кај машките се менува гумата на ѓонот, по што може да се користат барем исто време како порано.

– Има разлика во квалитетот на денешните обувки и оние од пред триесет и нешто години. Сега вештачкиот материјал на чевлите се нарекува „еколошка кожа“, а порано се нарекувал скај.

– Со тоа што тие патики порано беа многу поквалитетни од сега. Што се однесува до кожните чевли, сега се прават со полиуретански ѓон, ретко користат кожен ѓон, иако се уште има квалитетни чевли – вели Јовиќ.

Сепак, не секогаш секој доаѓа да ги земе чевлите што ги оставил на поправка кај чевларот. И тогаш поправените чевли и патики од занаетчиската работилница не завршуваат во контејнер…

– Рокот за подигање на поправени обувки е 15 дена, потоа како што можете да прочитате на натписот во продавницата оди во хуманитарни цели. Се разбира, никогаш не чекам точно 15 дена, секогаш е многу подолго. Потоа му давам на некој што знам дека нема пари, а бројот му одговара. Во секој случај, не завршува во ѓу бре – вели Јовиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.