Милан и по цена на својот приватен живот се решил да се посвети на животните – над 100 видови чува

  • By klaster1
  • мај 20, 2021
  • 0
  • 220 Прегледи

Првата приватна зоолошка градина во поранешна Југославија, единствената регистрирана во Србија, зафаќа 7,5 хектари во малата населба Колут во близина на Сомбор.

Она што ја разликува оваа зоолошка градина со повеќе од 100 видови животни од другите е тоа што многу од нив се движат доста слободно, а некои дури доброволно дошле од природата да живеат со своите врсници.

Зоолошката градина ја основал Милан Мириќ во 1988 година и како што вели, од љубов кон животните, решил да го основа ова.

„Имаше многу проблеми, многу мерење, што губам и што добивам. Го губам целиот социјален живот, не можам повеќе да се дружам, да излегувам, да патувам, но имам сопствениот амбиент што го создадов.

Јас ја направив зоолошката од нула, но ја направив според мерка на животните, а не на луѓе “, вели Милан, чија оаза вклучува претежно пердувести примероци, како штркови, црни чапји и фламинго ретки клуновити животни

-Какадуи и секретари вид птица што може да се види само овде во Европа и за кој ова е едно од трите места во светот каде што се размножува во зоолошката градина.

“Имав штркови што лежеа овде со мене и ги оставив да го следат својот инстинкт и да заминат во Африка и да се вратат напролет.

Кога ќе се вратат 10.000 километри во една насока, тогаш тоа е задоволство”, вели Милан, кој е во неговиот рај без чувари или надзорни камери, само домашна атмосфера.